Prima ședință a CSM, după scandalul fără precedent izbucnit în Justiție

Prima ședință a CSM, după scandalul fără precedent izbucnit în Justiție
Publicat: 14/09/2017, 08:05

Potrivit ordinii de zi, raportul de audit privind managementul IJ pentru anul 2016 nu se va discuta în ședința de joi. Decizia ar fi fost luată la nivel de conducere, urmând ca raportul să fie analizat, cel mai probabil, după ce concluziile privind controlul la DNA vor fi prezentate în ședința de plen.

Este vorba despre raportul care ar fi putut atrage revocarea conducerii Inspecției Judiciare, idee care a împărțit CSM în două tabere, la ședința anterioară, când mai mulți membri au boicotat discuțiile.

Scandalul din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai putut fi ascuns la întâlnirea anterioară, odată cu ședința de plen suspendată din lipsă de cvorum. Acuzațiile au fost grave: auditul Inspecției Judiciare la DNA ar fi deranjat, urmează să vină oameni „pregătiți emoțional” și se încalcă drepturile.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM, a precizat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că va participa la ședința de joi. De altfel, ea a fost cea carea vorbit în termeni duri despre situația din Consiliul Superior al Magistraturii spunând că Inspecția Judiciară va fi supusă unei „execuții”. Efectele, susține judecătoarea, sunt după controlul „fără tact și respect” care a fost făcut la DNA.

„Am citit cu uimire avalanșa de materiale care mi-au ajuns pe mail zilele acestea. Ca într-o competiție, s-au întrecut pe rând, cu numeroase reclamații, formulate la adresa activității Inspecției Judiciare care se pare că și-a realizat obiectivele ‘fără tact și respect’ atunci când a verificat structura de parchet, supusă unui control obișnuit pentru instanțe, reclamații venite nu doar de la vârful DNA ci și din partea unor inspectori judiciari, îngrijorați de limitele controlului.”, arată Baltag.

Contestatarii au susținut că intenția era clară, și anume revocarea conducerii Inspecției Judiciare, fără ca cei vizați să se poată apăra.

„În ședința Comisiei nr.1 ale cărei lucrări s-au desfășurat în data de 29 august 2017 s-a refuzat, în majoritate, să se acorde Inspecției Judiciare amânarea solicitată cu scopul de a pune la dispoziția Consiliului un raport complet privind stadiul implementării recomandărilor raportului de audit, fiind exprimată neechivoc intenția de a pune în discuția Plenului de azi revocarea conducerii Inspecției Judiciare ca urmare a raportului de audit, dar și a altor împrejurări de fapt exterioare acestuia. Subliniem pe această cale că art. 41 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum și numeroase decizii ale Curții Constituționale ne obligă să respectăm dreptul la apărare al oricărei persoane vizate de o procedură de revocare, cu atât mai mult cu cât este vorba de funcții de conducere obținute prin parcurgerea unor proceduri de concurs”, menționează magistrații care au boicotat ședința de plen a CSM.

Semnatarii comunicatului de presă sunt Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Simona Marcu, reprezentant al judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, Lia Savonea, reprezentant al judecătorilor curților de apel, Nicoleta Țînț, reprezentant al judecătorilor curților de apel și Evelina Oprina, reprezentant al judecătorilor tribunalelor.

Informații potrivit cărora la baza întregului scandal stă raportul de audit efectuat de Inspecția Judiciară la DNA au apărut și cu o zi înainte. Surse citate de media spuneau că se încearcă protejarea Laurei Codruța Kovesi deoarece raportul ar fi unul devastator și că o nouă conducere a Inspecției Judiciare ar putea să nu valideze acest raport.

Dar lucrurile nu au fost mai calme nici în Inspecția Judiciară. Surse din sistem au declarat pentru MEDIAFAX că unii inspectori și-au acuzat colegii că nu ar fi respectat legea în efectuarea controlului la DNA.

Inspecția Judiciară a demarat, în 17 iulie, verificările la sediul Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a solicitării ministrului Justiției privind verificarea eficienței manageriale de la DNA și Parchetul General. Controlul s-a încheiat săptămâna trecută iar, până în 15 septembrie, inspectorii vor redacta concluziile, astfel încât raportul să ajungă în plenul CSM până în 6 octombrie.

În total, în plenul CSM, sunt 17 magistrați și doi reprezentanți ai societății civile. Pentru ca într-o ședință să se poată lua decizii este nevoie de prezența a cel puțin 15 membri.

La ședința de plen anterioară nu erau aleși reprezentanții societății civile. Între timp, au fost nominalizați Victor Alistar și Romeu Chelariu. Victor Alistar a fost propus pentru funcția de membru al CSM de Transparency International România și a fost susținut de Asociația Magistraților din România. Romeu Chelariu a fost propus și susținut pentru CSM de Fundația „Camera de Arbitraj și Mediere”.

Victor Alistar și Romeu Chelariu vor reprezenta societatea civilă pentru prima dată în cadrul plenului de joi.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal