Prima țară care a încercat testarea COVID-19 la scară națională. Schema națională solicită populației să fie testată de două ori

Prima țară care a încercat testarea COVID-19 la scară națională. Schema națională solicită populației să fie testată de două ori
Prima țară care a încercat testarea COVID-19 la scară națională. Schemă națională solicită populației să fie testată de două ori. Primul ministru al Slovaciei, Igor Matovic
Publicat: 30/10/2020, 21:03
Actualizat: 06/04/2021, 14:39

Slovacia este prima țară care a încercat testarea COVID-19 la scară națională. Deși nu este necontestată, aceasta ar putea fi o strategie puternică pentru evitarea calamităților economice și sociale

Pe măsură ce cazurile COVID-19 cresc în întreaga Europă, o nouă strategie de screening în masă implementată în Slovacia s-ar putea dovedi instructivă în furnizarea unui plan la nivel de continent pentru reducerea transmisiei comunitare, evitarea pierderilor de vieți omenești și redeschiderea afacerilor și școlilor închise.

Schema națională de testare care solicită populației să fie testată de două ori pentru COVID-19

Ca răspuns la o creștere a numărului de cazuri, guvernul slovac a inițiat o schemă națională de testare, care solicită populației sale adulte, cu vârsta cuprinsă între 10 și 65 de ani, fie să fie testată de două ori pentru COVID-19 în două weekenduri consecutive, gratuit, fie în perioada zilei de carantină la domiciliu.

Screening-ul în masă, care folosește teste rapide de antigen care produc rezultate în decurs de 30 de minute, a fost pilotat în weekendul trecut în regiunile nordice ale țării cele mai afectate de coronavirus. Rezultatele inițiale par promițătoare.

Peste 90 la sută din cei aproximativ 155.000 de oameni din zona pilot necesară participării au finalizat prima rundă de teste, 3,97 la sută din teste revenind pozitiv.

Testarea este acum stabilită să se extindă la nivel național în următoarele două weekend-uri.

Slovacia a primit aprecieri pe scară largă pentru acțiunea sa decisivă timpurie din martie, ocolind primul val de coronavirus. Cu toate acestea, cazurile au crescut recent, determinându-l pe premierul Igor Matovič să elaboreze o abordare îndrăzneață și neconvențională a problemei în cauză.

Creșterea numărului de cazuri din întreaga Europă a pus programele de urmărire a contactelor sub tensiune severă și sistemele spitalicești în pragul colapsului.

Republica Cehă și Polonia, care se confruntă cu cele mai mari rate de infecție pe cap de locuitor din Europa, au deschis spitale de campanie improvizate. Între timp, plafoanele la adunările publice, închiderea unităților sociale și închiderea școlilor sunt din nou pe tot continentul.

În acest context, valoarea schemei de testare a Slovaciei constă în identificarea atât a cazurilor asimptomatice, până la 40% dintre cei infectați, cât și a celor simptomatice. Detectarea va asigura că așa-numitele „distribuitoare silențioase” nu transmit în mod necunoscut virusul, inclusiv celor din grupurile cu risc ridicat.

Deși Slovacia este prima țară care a încercat testarea la scară națională, programe similare de screening au fost implementate cu succes într-o serie de sectoare din diferite țări.Între timp, testarea la scară largă a fost adoptată ca strategie în China, autoritățile sanitare efectuând recent teste obligatorii pentru toți rezidenții din orașul Qingdao după ce au fost detectate cazuri de coronavirus.

Guvernul slovac s-a străduit să recruteze suficienți profesioniști din domeniul sănătății pentru a efectua teste – ceea ce este probabil cel mai remarcabil este că regimul de testare slovac a fost pus în aplicare într-un interval de timp extrem de scurt.

13 milioane de teste antigene comandate de guvernul slovac, pretul fiind de 4 euro/ bucata

Țara și-a pus armata să se ocupe de gestionarea logisticii operațiunii, ameliorând o birocrație medicală deja supraîncărcată și a transformat locurile de votare electorală, în principal școli, în locuri de testare, dând predictibilitate și ordine procesului.

În timp ce multe instituții au descoperit că testele care pot fi prohibitive din punct de vedere al costurilor la mai mult de 100 de euro fiecare, cele 13 milioane de teste antigene comandate de guvernul slovac vin la doar 4 euro pe test. După cum a remarcat premierul slovac Igor Matovic, această cheltuială se estompează în comparație cu daunele potențiale cauzate economiilor de blocările induse de COVID-19.

Abordarea nu a fost însă lipsită de capcane. Chiar și președintele Zuzana Čaputová nu a fost inițial la curent cu planul – guvernul slovac s-a străduit să recruteze suficienți profesioniști din domeniul sănătății pentru a efectua teste în intervalul de timp extrem de scurt.

Unii critici susțin că utilizarea guvernului slovac de teste antigenice, mai degrabă decât teste moleculare mai precise, cum ar fi PCR, ar putea duce la numeroase teste negative. Cu toate acestea, guvernul se așteaptă ca 80% din cazurile infecțioase și 30% din totalul cazurilor să fie identificate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Descoperire arheologică rară, la Zidul lui Hadrian: Un mâner vechi de 2.000 de ani arată...
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Statul verifică banii românilor! Riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Noile reguli de vânzare a mașinilor. Mai sunt câteva zile. Specialiștii explică procedurile
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un program revoluționar de Inteligență Artificială „citește” genele tumorilor dintr-o simplă imagine