Prima universitate privată din București ar urma să intre în lichidare. UPDATE

Publicat: 26 05. 2016, 19:25

Universitatea Ecologică din București ar urma să intre în lichidare întrucât a depășit capacitatea de școlarizare, în anul școlar 2015-2016, la cinci programe de studiu. Instituția este astfel printre primele vizate de ordonanța nr. 42/2015, adoptată de Guvern anul trecut, care prevede sancțiuni pentru depășirea cifrei de școlarizare. Ordonanța a intrat în vigoare în luna septembrie 2015, scrie b365.ro.

Programele la care a fost depășită cifra de școlarizare sunt Educație fizică și sportivă- forma de învățământ cu frecvență (20 de studenți în plus), Kinetoterapie și motricitate specială- forma de învățământ cu frecvență (43 de studenți peste numărul admis), Psihologie- forma de învățământ cu frecvență (20) și cu frecvență redusă (54) și programul Comunicare și Relații Publice- forma de învățământ cu frecvență redusă (6).

Informațiile apar în raportul de evaluare instituțională realizat de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), în urma vizitei din octombrie 2015.

Conform Ordonanței nr. 42 din 2015 privind dreptul absolvenților de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate și sancționarea instituțiilor de învățământ care școlarizează fără autorizare, universitățile care depășesc capacitatea de școlarizare la mai multe programe de studii vor fi sancționate prin intrarea în lichidare și desființarea.

Dat fiind că a fost depășită capacitatea de școlarizare la cinci programe de studii, iar încălcarea s-a făcut în anul școlar 2015-2016 (perioada de la care încep să fie aplicate sancțiunile prevăzute mai sus, conform ordonanței), Universitatea Ecologică din  București urmează să intre în lichidare și să fie desființată.

Odată intrată în lichidare, o universitate nu mai are voie să școlarizeze studenți. Studenții din anul I și II își pot continua însă studiile, urmând ca, după ce aceștia absolvă, universitatea să fie închisă.

UPDATE. Într-un drept la replică remis gândul, rectoratul Universității Ecologice București explică faptul că instituția nu se va desființa: „ARACIS a constatat depășirea numărului de studenți înmatriculați la unele programe de studii (Educație Fizică și Sportivă, Kinetoterapie, Psihologie) și a dispus: 1) intrarea în legalitate (ceea ce s-a și realizat) și 2) depunerea unui nou dosar de reevaluare în termen de 1 an. Precizăm că ARACIS a acordat locuri și la aceste programe pentru anul universitar 2016-2017. Celelalte facultăți funcționează în condiții legale. Deci, Universitatea nu este în lichidare; va înmatricula studenți și în anul universitar următor”.