Prima pagină » Știri » Prima zi de proteste a medicilor de familie. De astăzi, pacienții nu mai primesc trimiteri și rețete compensate. Bodog: Nu este etic și normal să folosim pacienții în negocieri

Prima zi de proteste a medicilor de familie. De astăzi, pacienții nu mai primesc trimiteri și rețete compensate. Bodog: Nu este etic și normal să folosim pacienții în negocieri

Prima zi de proteste a medicilor de familie. De astăzi, pacienții nu mai primesc trimiteri și rețete compensate. Bodog: Nu este etic și normal să folosim pacienții în negocieri
Detalii pe Gândul.

În urma deciziei medicilor de familie, pacienții vor trebui să plătească pentru consultații, dar și să achite integral rețetele eliberate de aceste cadre medicale.

Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anunță că începând de miercuri, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.

„Din păcate, nu avem motive să renunțăm la această decizie. Nu am obținut decât niște promisiuni pentru rezolvarea problemelor cu care medicii de familie ne confruntăm. Nu am vrut să se ajungă aici, dar noi plătim în continuare chirie, asistente și multe dări, fără să încasăm nimic. Vom consulta oamenii, adică vom face actul medical, așa, pro bono, majoritatea dintre noi. Vor fi însă și medici care vor încasa consultațiile, pentru că nu fac față cheltuielilor. Din păcate, nu putem acorda trimiteri și rețete compensate, pentru că aceasta este o obligație a Casei, nu a noastră. Vom da rețete simple, prin care pacienții trebuie să-și cumpere medicamentele”, a declarat, marți, pentru MDIAFAX, Rodica Tănăsescu, președintele SNMF.

Bodog, despre protestul medicilor: Nu este etic și normal să folosim pacienții în negocieri

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu consideră „etic și normal” ca medicii de familie care protestează față de birocrația din sistemul de sănătate să folosească pacienții în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanțare”.

„90% din medicii de familie din București au semnat actul adițional la contractul cadru pentru următoarele trei luni. Noi am avut întâlniri săptămâna trecută – am participat și eu la prima parte a întâlnirii ședință de guvern. Am identificat soluțiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce privește debirocratizarea. Dar așa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare și despre accesul pacientului, ajungem la bani. Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulțumiți. Eu sunt convins că exista loc de mai bine la finanțare, dar nu consider că este etic și nici normal să ne folosim de pacienți în negocieri”, a explicat Bodog.

„Conform datelor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la nivel național, peste 60% din medicii de familie au semnat actul adițional de prelungire a contractului cu casele de asigurări de sănătate, în baza căruia se acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate. În București, numărul medicilor de familie care au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor cu CASMB este de peste 90%”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Conform sursei citate, ministrul Sănătății a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții medicilor de familie și a mediat negocierile acestora cu CNAS, pentru ca pacienții să nu fie afectați.

„Le cer scuze pacienților și consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala și suferința acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuții constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienților și a cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur, totuși, că o mare parte dintre medicii de familie au înțeles dorința noastră de a găsi soluții și măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă pacienții pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanență și în cel al serviciilor de urgență”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

În urma întâlnirilor pe care conducerea Ministerului Sănătății le-a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical și au și fost rezolvate, conform sursei citate.

„Reprezentanții medicilor de familie au fost informați despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanță ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sănătății a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanța de Urgență sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018. Din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%)”, menționează oficialii MS.

Reprezentant CNAS: Unele dintre nemulțumirile medicilor de familie s-au rezolvat. Alte nu țin de noi

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că o parte dintre nemulțumirile medicilor de familie, legate de contractul cadru, au fost rezolvate, în timp ce altele nu pot fi soluționate pentru că nu țin de această instituție.

„Unele (probleme – n.red.) s-au rezolvat. S-a făcut mărire bugetară. O mărire substanțială. La altele, nu țin de resortul nostru, efectiv, nu se pot da. Nu sunt angajații noștri. Vă dați seamă și dumneavoastră cum ar fi afectați pacienții. Oricum, majoritatea au semnat (contractele cadru – n.red.) până la ora asta”, a precizat Costache.

Referitor la afirmația ministrului Sănătății, conform căruia „90% din medicii de familie din București au semnat actul adițional la contractul cadru pentru următoarele trei luni”, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a precizat că sunt județe unde procentul este și mai mare, respectiv de 98%.

„Nu în toate județele e la fel de mare (procentul medicilor care au semnat contractul cadru- n.red.)”, a conchis acesta.

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: Guvernul trebuie să rezolve problema medicilor de familie, nu CNAS sau Ministerul Sănătății

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nemulțumirile medicilor de familie trebuie rezolvate de Guvern, precizând că Executivul nu ar trebui să mai „paseze” aceste probleme la CNAS sau la Ministerul Sănătății (MS).

„E o chestiune pe care Guvernul, de ani de zile, nu o rezolvă. E o problemă de birocrație și de finanțare dezastruoasă a medicinei de familie. (…) Guvernul trebuie să fie responsabil, să nu mai paseze problemele doar la Casa de asigurări de sănătate și la Ministerul Sănătății. E o problemă de Guvern și de guvernare a sistemului de sănătate. (…) Guvernul trebuie să o rezolve, în ansamblul său, pentru că este și o problemă de resortul de finanțe, de sănătate, de educație, de social. Nu trebuie doar să promitem sau să spunem că 90% din medicii de familie au semnat deja sau vor semna, ceilalați sunt obligați să semneze. Nu așa se rezolvă problema, cu această aroganță nesimțită. Să poți să spui într-un moment de criză: noi suntem mai deștepți și vă șantajam”, a explicat Vasile Barbu.

Conform sursei citate, pacienții își plătesc, oricum, singuri analizele, iar unii dintre ei aleg să achite și medicamentele, pentru a nu mai aștepta la „ușa medicului de familie”.

„Oricum analizele le plătim din banii noștri. Marea majoritate a județelor din țara. Și mai plătim și niște medicamente mai degrabă decât să stăm la coadă la medicul de familie. Așa spun pacienții. Am fost sunat de mai mulți pacienți și așa mi-au spus. (…) Ce se întâmplă acum la medici sunt lucruri care ne privesc și pe noi, pacienții: birocrație, lipsă de finanțare a cabinetului medical și scăderea calității actului medical de medicină a familiei”, a adăugat Barbu.

Medicii de familie au protestat în data de 15 noiembrie 2017 în Piața Victoriei față de birocrația din sistemul medical, acuzând faptul că din cauza multiplelor sarcini birocratice, medicii sunt puși în situația de a neglija actul medical. Tot atunci, reprezentanții medicilor au avut o întâlniere cu premeireul Mihai Todose și cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, în care li s-a promis că se vor rezolva problemele din sistem.

„Premierul a spus atunci că ne susține, dar în continuare nu s-a întâmplat nimic pentru debirocratizere. Am cerut să nu mai existe rețete verzi, albe sau galebene, ci numai albe simple electronice, și există soluții în acest sens. Am cerut să nu mai existe bilete de trimitere pe hârtie tipizată, ci tot electronice și alte revendicări ce pot fi rezolvate. Din păcate, am avut doar promisiuni”, mai spune Rodica Tănăsescu.

 

Citește și