Primar de sector din Capitală, acuzat că vrea să împrumute 150 milioane de lei pentru panseluțe
„Sub pretextul finanțării Programului local multianual de regenerare urbană a Sectorului 6, în perioada 2018 – 2020, primarul sectorul 6, pesedistul Gabriel Mutu, dorește să contracteze un nou împrumut, de data aceasta cu valoarea de 150 milioane lei, pe o perioada de 15 ani. Proiectul se află în dezbatere publică și vizează finanțarea cheltuielilor legate de modernizările parcurilor și amenajările peisagistice ale spațiilor verzi din sectorul 6, pentru următorii 2 ani. Cu alte cuvinte, primarul Mutu vrea să cheltuie în 2 ani peste 30 milioane euro pe panseluțe și trandafiri, asta în condițiile în care, spre exemplu, suma alocată de la bugetul local pentru hrana elevilor a fost redusă de la 13 la 9 lei / elev / zi”, susține Cornel Pieptea, într-un comunicat de presă.
Liberaul susține că suma ar putea fi utilizată pentru reabilitarea a peste 7.000 de apartamente.
„Conform Programului local multianual de investiții, se vor executa lucrări de reabilitare și modernizare a spațiilor verzi de-a-lungul arterelor afectate de realizarea magistralei de metrou din Drumul Taberei, deși Metrorex are atât obligația de a finanța aceste lucrări cât și posibilitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile dedicate acestor lucrări. Din documentația proiectului de hotărâre lipsesc cu desăvârșire orice fel de indicatori cantitativi și/sau calitativi despre lucrările ce vor fi executate sau produsele achiziționate. Altfel spus, domnul primar Mutu vrea să se împrumute 150 milioane lei, dar încă nu știe cu exactitate pentru ce anume, pe principiul că e bine să ai niște bani la îndemână căci nu se știe niciodată când găsești un loc în care se pot planta câțiva trandafiri. Conform legii finanțelor publice, finanțarea acestor obiective se poate face doar după aprobarea indicatorilor tehnico-economici, indicatori care nu sunt aprobați de Consiliul Local sector 6. Fără indicatori, programul nu poate fi inclus în buget și nici nu poate fi finanțat din nicio sursă bugetară (venituri proprii sau împrumuturi)”, se arată în comunicat.
„Se ridică problema oportunității în sine a unui astfel de împrumut, în condițiile în care bugetul anual al sectorului 6 se ridică la 900 milioane lei”, mai precizează Pieptea.