Prima pagină » Știri » Primar: Societatea de termoficare din Suceava este un fel de „mini-Oltchim”

Primar: Societatea de termoficare din Suceava este un fel de „mini-Oltchim”

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, marți, că situația societății de termoficare Termica SA Suceava este similară celei de la Oltchim, arătând că se fac eforturi "pentru a se ieși din iarnă", dar și că vor fi făcute disponibilizări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, marți, că situația societății de termoficare Termica SA Suceava este similară celei de la Oltchim, arătând că se fac eforturi „pentru a se ieși din iarnă”, dar și că vor fi făcute disponibilizări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Termica e un fel de mini-Oltchim”, a spus primarul Ion Lungu, la o întâlnire organizată de Consiliul Județean (CJ) cu reprezentanții administrațiilor locale din județ.

El i-a cerut sprijin președintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, în problema societății de termoficare, subliniind că în prezent efortul municipalității se concentrează pe „ieșirea din iarnă”.

Primarul a precizat că CL Suceava a aprobat accesarea unui credit de 13 milioane de lei pentru plata arieratelor la Termica SA, dar a subliniat că populația are datorii de peste 22 de milioane de lei.

Lungu a spus că speră că beneficiarii serviciilor de termoficare vor achita restanțele astfel încât societatea să nu fie nevoită să oprească producerea agentului termic și să livreze apă caldă pe perioada verii până la punerea în funcțiune a unei noi centrale termice.

Societatea de termoficare Termica SA aparținând Consiliului Local ar putea intra în conservare în acest an odată cu funcționarea noii centrale termice a orașului construită de firma Adrem Invest, iar o parte dintre angajați vor fi disponibilizați.

Primarul Sucevei declara, recent, că administrația locală analizează procedura de transfer a activității de producere a energiei termice de la Termica SA la noua centrală de cogenerare construită de firma Adrem Invest și care va asigura, începând cu iarna 2013-2014, încălzirea în regim centralizat. El arăta că prețul gigacaloriei va rămâne la fel pentru populație, de aproximativ 200 de lei, dar că municipalitatea nu va fi nevoită să mai asigure subvenționarea producerii acesteia.

Primarul mai spunea că programul de restructurare propus de AGA din Termica SA prevede disponibilizarea a 330 de angajați din cei 569 de salariați existenți, persoanele disponibilizate urmând să beneficieze de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.

El preciza că firma Adrem Invest va prelua și concesiunea pentru distribuția agentului termic și că, în aceste condiții, o parte din salariații Termica care lucrează în acest sector vor fi preluați de această firmă.

Noua centrală termică de cogenerare ar fi trebuit inaugurată în mai 2013, dar primarul a apreciat că aceasta va fi funcțională în toamna acestui an. Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar prețul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preț, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest București a câștigat în primăvara anului 2011 licitația organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraș și înființarea unei noi societăți de termoficare. Combustibilul pe care va funcționa centrala va fi gazul metan în timpul iernii și biomasa pe perioada de vară.

Pentru realizarea acestui proiect, Primăria Suceava și societatea Termica SA Suceava pun la dispoziție terenul și utilitățile.

Autor

Citește și