Primăria Brașov a demarat un proiect de modernizare a sistemului de iluminat public și a supravegherii zonelor de risc, al cărui scop este economisirea energiei electrice și reducerea infracționalității.
Proiectul a cărui valoare este de 10,870 milioane lei este finanțat în proporție de 98% (10,652 milioane lei) din fonduri europene nerambursabile, restul de 2% (218.000 lei) reprezentând cofinanțarea din partea municipalității.
Proiectul prevede realizarea unui sistem integrat de telegestiune a întregii rețele de iluminat public din municipiul Brașov, care va include și o componentă de supraveghere video permanentă a zonelor considerate de risc pentru ordinea publică și siguranța cetățenilor.
Potrivit primarului George Scripcaru, sistemul integrat de telegestiune a iluminatului public va fi alcătuit dintr-o rețea de senzori amplasați pe 10.481 de stâlpi de pe 399 de străzi, care va permite atât controlarea non-stop de la distanță a aprinderii/stingerii becurilor, cât și reglarea automată a intensității luminii și detectarea și localizarea instantanee a defecțiunilor.
Componenta de supraveghere video va consta într-o rețea de 42 camere video și 42 sisteme de alarmare tip buton de panică, pentru apeluri de urgență, ce vor fi amplasate în 29 de zone din municipiu considerate cu risc ridicat de infracționalitate, facilitându-se astfel intervenția rapidă a organele de ordine publică în situațiile ce impun acest lucru.
Întregul sistem va fi monitorizat și coordonat dintr-un dispecerat dotat cu toate echipamentele și softurile necesare, ce va funcționa non-stop în sediul Primăriei Brașov.
Conceptul de „oraș inteligent” s-ar concretiza astfel atât într-o funcționare cât mai eficientă a iluminatului public – estimându-se o economisire a energiei electrice de până la 20% – cât și într-o reducere semnificativă a infracționalității și o creștere a gradului de siguranță a cetățenilor de domeniul public al urbei de sub Tâmpa.