Prima pagină » Știri » Primăria București câștigă în instanță șapte hectare din Parcul Herăstrău. Oprescu va dărâma toate terasele neautorizate

Primăria București câștigă în instanță șapte hectare din Parcul Herăstrău. Oprescu va dărâma toate terasele neautorizate

Primăria București câștigă în instanță șapte hectare din Parcul Herăstrău. Oprescu va dărâma toate terasele neautorizate
Primăria București câștigă în instanță șapte hectare din Parcul Herăstrău. Oprescu va dărâma toate terasele neautorizate

„Mulțumesc justiției! Astăzi s-a făcut dreptate! Este o decizie istorică, prima dată în ultimii 25 de ani. Cea mai mare victorie a Primăriei Municipiului București. Prin decizia definitivă și irevocabilă a instanței, cele șapte hectare din parcul istoric Herăstrău revin bucureștenilor”, a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

El a menționat că, în acest caz, completul de judecată a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului și Sportului, precum și nulitatea absolută a contractului de vânzare – cumpărare încheiat în data de 28iulie 2003, între SC BTT SA și SC Domino 94 Impex SRL, cu privire la imobilul teren din Șoseaua Nordului 7-9, Sector 1.

„Pentru a fi foarte clar pentru toată lumea, prin decizia de astăzi a instanței, cele șapte hectare de teren din Parcul Herăstrău revin în administrarea Primăriei Municipiului București. Astfel, Patrimoniul Capitalei a fost reîntregit”, a mai spus edilul.

Întrebat ce se întâmplă cu terasele din Herăstrău, construite în acea zonă, primarul Capitalei a precizat că acestea vor fi inventariate pentru a se vedea care au autorizație și care nu, lucru care nu a putut fi făcut până acum, întrucât terenul nu era în proprietatea municipalității.

Oprescu a precizat că terasele și construcțiile de pe acest teren, care sunt legale și care își demonstrează utilitatea, vor rămâne acolo, iar celelalte, care nu au autorizație, vor fi dezafectate.

Primarul a mai adăugat că se va avea în vedere și refacerea pe acest teren a obiectivelor folosite în trecut de bucureșteni, cum ar fi Clubul de yahting.

El a mai precizat că așteaptă motivarea deciziei de la Curtea de Apel București pentru ca municipalitatea să poată prelua în patrimoniu acest teren și să fie făcute intabulările necesare.

Primarul Capitalei a amintit că, încă din anul 2009, Primăria Municipiului București a intrat în proces alături de Clubul de Yachting Sportul Studențesc, având calitatea de interveninent accesoriu, instanța admițând cererea Municipalității de a-și apăra un teren care-i aparține înca de pe vremea lui Carol I.

„Precizez că terenul în litigiu, la momentul emiterii Certificatului de atestare, era parte integrantă a Parcului Herăstrău – monument istoric, fiind domeniul public al Municipiului București. Nu este pentru prima dată când, în calitate de ales al bucureștenilor, lupt pentru recuperarea patrimoniului orașului. Anumite terenuri, pe care s-a construit ilegal, au fost redate spațiului verde, prin dispoziție de Primar general, conform legii 50/1991. Bucureștenii beneficiază de încă 30.000 de metri pătrați de spațiu verde, în parcurile din Administrația Municipalității. Mai mult decât atât, am redat bucureștenilor peste 120.000 de metri pătrați de spațiu verde, în afara parcurilor Capitalei. Am obținut acest spațiu verde prin desființarea, în șase ani, a circa 2.000 de construcții civile, construite ilegal pe domeniul public”, a mai spus Sorin Oprescu.

Șapte hectare de teren din Parcul Herăstrău revin în proprietatea municipalității Capitalei, după ce Curtea de Apel București a decis să anuleze documentele prin care Biroul de Turism și Tranzacții SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului.

Astfel, Curtea de Apel București a dat câștig de cauză Primăriei Capitalei și Clubului Sportiv Studențesc, în procesul în care aceștia reclamau faptul că cele șapte hectare de teren din Parcul Herăstrău au trecut în proprietatea privată, în mod ilegal, în urma unui ordin de ministru în anul 1999.

În urma analizării actelor depuse la dosar, judecătorii au constatat „nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M 15 numărul 0053/ 22 decembrie 1999 emis de catre Ministerul Tineretului și Sportului”.

De asemenea, instanța a constatat și „nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. 2152/ 28 iulie 2003 de către notarul public Marincă Eugen încheiat între SC Biroul de Turism pentru Tineret SA și SC Domino 94 Impex SRL cu privire la imobilul teren din Șoseaua Nordului numărul 7-9, sector 1”.

În urma deciziei, cele șapte hectare de teren din Parcul Herăstrău vor reveni în administrarea municipalității.

Decizia CAB este irevocabilă.

În 1999, printr-un ordin al ministrului Tineretului și Sportului de atunci, Crin Antonescu, Biroul de Turism și Tranzacții SA a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafață de șapte hectare din Parcul Herăstrău.

În 2002, reprezentanții Clubului de yahting sportiv Sportul Studențesc au dat în judecată BTT și Ministerul Tineretului și Sportului.

La sfârșitul anului 2008 Tribunalul București – Secția a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum și nulitatea contractului de vânzare-cumpărare.

Ulterior, BTT și SC Domino Impex SRL au făcut recurs. Din 2009, Primăria Municipiului București a intrat în proces alături de Clubul de yahting Sportul Studențesc, având calitatea de intervenient accesoriu.

În 2014, Tribunalul București a respins acțiunea CSS și Primăriei Capitalei.

„Respinge ca nefondat apelul formulat de apelantul reclamant Clubul Sportul Studențesc. Respinge ca nefondată cererea de intervenție accesorie formulată de intervenientul Municipiul București prin Primarul General. Obligă apelantul reclamant la plata către intimatul pârât Biroul de Turism pentru Tineret SA a sumei de 48.626, 72 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, și la plata către intimatul intervenient accesoriu SC. Domino 94 Impex SRL a sumei de 100.800 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, a decis Tribunalul București în 3 aprilie 2014.

Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel București.

Citește și