Primăria Capitalei a făcut anunțul. Ce se va întâmpla cu Arena Națională. „S-au ridicat două probleme…”
„Ieri a avut loc o întâlnire la Ministerul Dezvoltării la care au participat și reprezentanții ISU. S-au ridicat două probleme: măsurile de siguranță care pot fi luate pentru organizarea evenimentelor și forma legală de redeschidere a Arenei Naționale”, a spus Ichim.
De asemenea, el a adăugat că până în acest moment situația Arenei Naționale a rămas neschimbată, neexistând încă o autorizație de securitate la incendiu, așa cum prevede legea.
În aceste condiții, s-a discutat în cadrul întâlnirii de joi, 18 ianuarie, redeschiderea stadionului doar cu asumarea „pe propria răspundere” a Primăriei Generale. Acest lucru, a spus Ichim, înseamnă printre altele suplimentarea forțelor de ordine, control sporit al spectatorilor și un număr mai mic de participanți la competițiile sportive care s-ar putea desfășura aici.
„Chiar și așa rămâne o problemă de fond. Redeschiderea stadionului fără autorizație înseamnă o încălcare a legii pe care primarul general, Răzvan Sava, nu vrea să și-o asume. PMB va lua în discuție redeschiderea stadionului doar dacă se găsește o soluție legală”, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al PMB.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au efectuat, joi, o inspecție la Arena Națională și au declarat că obiectivele care funcționează fără autorizație au obligația de a o obține până la 31 decembrie 2016, iar până la acel termen, pot funcționa pe răspunderea beneficiarului.
„Aspectele de legalitate vizează unele modificări legislative, adoptate ieri în Camera Deputaților, care este cameră decizională, în ceea ce privește Ordonanța de Urgență 52 din 2015 pentru modificarea și completarea Legii 307 privind apărarea împotriva incendiilor. La legea de adoptare a acestei ordonanțe, au fost propuse mai multe amendamente, printre care stabilirea unui termen de intrare în legalitate pentru obiectivele care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, așa cum este și Arena Națională. Aceste obiective au obligația de a obține acest act până la 31 decembrie 2016. Până la acest termen, obiectivele funcționează pe răspunderea beneficiarului din punct de vedere al asigurărilor măsurilor de securitate la incendii. Nu se supun la aceste excepții acele obiective la care se constată încălcarea gravă a securității la incendiu. Acelea vor fi oprite de la funcționare, dar nu este cazul Arenei Naționale”, a declarat colonelul Benone Duduc, adjunctul ISU, la finalul inspecției.
Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că Arena Națională nu poate fi utilizată din cauza acoperișului retractabil, pentru care suma inițială a proiectului a fost suplimentată cu 200 de milioane de lei. Inițial, noul stadion a fost prevăzut un acoperiș fix, din tablă, însă autoritățile au decis construirea unui acoperiș retractabil, similar celor folosite în Germania. Construcția a fost finalizată fără autorizație de la ISU, iar eliberarea acestui document nu este posibilă nici acum, deoarece materialul din care este construit acoperișul nu este omogolat în România.