Prima pagină » Știri » Primăria Capitalei a lansat licitația pentru 400 de autobuze noi. Cât costă o singură o singură mașină

Primăria Capitalei a lansat licitația pentru 400 de autobuze noi. Cât costă o singură o singură mașină

Primăria Capitalei a lansat licitația pentru 400 de autobuze noi. Cât costă o singură o singură mașină
Primăria Generală a Municipiului București a lansat, luni, licitația internațională pentru achiziția a 400 de autobuze urbane noi și va aloca din bugetul peste 510 milioane lei, ceea ce înseamnă că pentru fiecare autovehicul municipalitatea va plăti aproximativ 1,27 milioane de lei.

Administrația locală a Capitalei a publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) oferta de achiziție a 400 de autobuze urbane noi. Mai
exact, este vorba de 320 de autobuze clasice, cu o lungime de 12 metri, 50 de autobuze mai mici, cu o lungime de 10 metri și 30 de autobuze duble, articulate, a căror lungime trebuie să fie de 18 metri.

„Așa cum am promis încă de la preluarea mandatului, modernizarea parcului auto RATB este unul dintre obiectivele prioritare ale actualei administrații. Pregătirea licitației a fost un proces de durată din cauza elaborării tuturor documentelor necesare dar, prin publicarea anunțului pe SEAP, intrăm, în sfârșit, în linie dreapta cu achiziționarea acestor autobuze”, a precizat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, într-un comunicat de presă.

Noile autobuze ar urma să fie dotate cu un sistem de încălzire, ventilație și aer condiționat, un sistem Wi-Fi care să permită conectarea la internet, sisteme performante de informare a călătorilor, rampe mecanice pentru persoanele care se deplasează cu cărucior și difuzoare externe pentru persoanele cu dizabilități de vedere. În plus, autobuzele trebuie să fie dotate cu sisteme de supraveghere video atât în interior cât și în exterior.

Costul estimat de Primăria Capitalei, care apare în SEAP, este de 510 milioane lei pentru cele 400 de autovehicule, ceea ce înseamnă un preț mediu de peste 1,27 milioane lei pentru fiecare autobuz.

Câștigătorul licitației va fi stabilit în funcție de cel mai bun raport preț-calitate. Mai exact, prețul va avea o pondere de 50% în stabilirea câștigătorului, iar puterea motorului, consumul, confortul și siguranța călătorilor vor constitui restul de 50%.

Prețul estimat de Primăria Capitalei nu va rămâne fix, însă, decât în primul an de la momentul semnării contractului, iar la un an de la momentul livrării primelor autobuze acesta se va ajusta.

„Prețul contractului se ajustează după perioada de 12 luni de la prima livrare a produselor, prețurile unitare se pot actualiza, prin aplicarea la valorile din oferta financiară a unui coeficient egal cu evoluția indicelui prețurilor de consum (total) comunicat de Institutul Național de Statistică”, se precizează în documentația încărcată pe SEAP.

Actualizarea prețurilor se va face prin înmulțirea valorii inițiale cu coeficientul de actualizare, egal cu evoluția indicelui prețurilor de consum comunicat de INS.

Pentru a se înscrie la licitație, producătorii sau distribuitorii trebuie să fi avut o cifră totală de afaceri de 110 milioane de euro în ultimii trei ani, iar în această perioadă să fi livrat cel puțin 360 de autobuze. Primăria Capitalei impune, de asemenea, perceperea unei garanții de puțin peste 10 milioane de lei, care va fi executată în cazul în care câștigătorul licitației nu își va îndeplini obligațiile.

Contractul de achiziție și livrare a autobuzelor va avea o durată de patru ani din momentul în care sunt semnate documentele de atribuire.

Data limită până la care producătorii sau dealerii se pot înscrie la licitație este 14 august 2017, ora 16:00, iar până pe 8 septembrie vor fi evaluate ofertele și declarat câștigătorul licitației.

Autor

Citește și