Primăria Capitalei a primit 85 milioane lei de la Guvern, pentru căldură și apă caldă
Hotărârea, aflată pe ordinea de zi a ședinței de îndată a CGMB de joi, a fost aprobată de toți cei 39 de consilieri prezenți.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că banii sunt necesari pentru „a tampona” o serie întreagă de datorii pe care Elcen, furnizorul de energie termică al RADET, le are la distribuitorii de gaze.
„Cele 85 de milioane de lei au fost acordate pentru a ‘tampona’ o serie întreagă de datorii pe care Elcen le are către distribuitorii de gaze. Eu cred că toate lucrurile acestea vor intra în normal în momentul în care cele două entități (Elcen și RADET – n.r.) se vor uni efectiv, datoriile vor fi stinse, nu numai cu ajutorul nostru, ci și cu cel al Guvernului, astfel încât să pornim de la un moment T0”, a spus Oprescu, după votarea hotărârii.
Potrivit raportul de specialitate al proiectului hotărârii, bugetul municipalității se majorează cu 85 de milioane de lei la capitolul subvenții pentru diferențe de preț și tarif.
Suplimentarea bugetului Capitalei trebuia aprobată de consilierii generali până în 25 octombrie, așa cum cerea ordinului ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin care s-au acordat acești bani.
Conform raportului, municipiului București nu are contracte cu furnizorii de agent termic, respectiv Elcen, și nici cu furnizorii de combustibil pentru producerea agentului termic, adică furnizorii de gaze naturale. „Mai mult, singura relație a municipalității București în legătură cu furnizarea agentului termic la populație din rețeaua publică este reprezent de delegarea sau mandatarea RADET care se descarcă lunar de obligațiile sale prin deconturi justificative (nu facturi)”, se mai arată în raportul de specialitate.
În 14 octombrie, CGMB a aprobat proiectul privind fuziunea RADET-Elcen, de care depinde, potrivit municipalitățÃi bucureștene, rezolvarea problemelor legate de energia termică.
Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București (RADET) este în subordinea municipalității, iar Elcen – Electrocentrale București, furnizorul de energie termică al RADET, aparține Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.
Noua entitate, care va rezulta în urma fuziunii RADET-Elcen, va fi în subordinea municipalității.
Primarul general Sorin Oprescu susține că fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice în București, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla și coordona atât producția, cât și distribuția de căldură și apă caldă.
Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucureștenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, Elcen, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.
Elcen a precizat că a acumulat datorii în valoare de 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula și penalitățile, pentru energia termică livrată și neplătită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.