Primăria Capitalei dorește restaurarea Parcului Cișmigiu, făra să se impună defrișări
„Prin proiectul de reabilitare peisagistică a parcului istoric Grădina Cișmigiu, Primăria Capitalei dorește restaurarea acestui obiectiv, pe care să-l redea bucureștenilor ca spațiu public de calitate, sigur pentru vizitatori și care să păstreze amprenta sa istorică. (…) Resping ferm orice zvonuri, insinuări și intoxicări ale opiniei publice care fac referire la așa-zise defrișări ale unor arbori cu valoare istorică”, a transmis Gabriela Firea.
Firea a mai spus că în ceea ce privește Pădurea Băneasa, a inițiat un proiect de hotărâre pentru recuperarea acestui teren.
„Tuturor celor care și-au manifestat public, în ultimele zile, dragostea pentru Cișmigiu, printre care și oameni de cultură ai Capitalei, le transmitem că preocuparea Primăriei Capitalei pentru acest parc este reală și serioasă: tocmai de aceea, sunt prevăzute plantări noi, conservarea și protejarea exemplarelor deosebite de vegetație și arbori, conservarea și punerea în valoare a elementelor istorice inventariate; desființări ale elementelor parazitare existente în prezent (garduri, rampe, mobilier distrus etc – dar documentația propune și demontarea a patruzeci de bucăți de tonete / cabine pază / toalete ecologice)”, arată Primăria Capitalei într-un comunicat de presă.
Sursa citată precizează că documentația proiectului prevede că „intervențiile și folosința Grădinii Cișmigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului și evoluția sa compozițională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale și auxiliare”.
„Precizăm că Parcul nu a beneficiat din 1953 de o reabilitare majoră integrată, deși a fost inaugurat oficial acum 165 de ani (în 1854) și a suferit o serie de intervenții neautorizate, care au dus la degradarea unor anumite zone și îl afectează din punct de vedere funcțional, estetic și al siguranței pentru vizitatori. Pentru a remedia actuala situație a parcului, este necesar ca intervenția să fie una integrată, să aibă la bază studii aplicate la stilul și istoricul acestui parc și să elimine acele transformări ce au degradat parcul de-a lungul timpului”, mai arată PMB.
Referitor la situația arborilor seculari, plantați înainte de cel de-al doilea război mondial, PMB precizează că, după elaborarea Proiectului tehnic, va avea loc acțiunea de cartare a fiecărui copac în parte.
„Copacii sănătoși și cu valoare dendrologică și/sau peisagistică vor fi menținuți și îngrijiți, iar în cazul celor uscați sau bolnavi se va identifica, după caz, în ce măsură au nevoie de tratamente sau de defrișare, pentru a nu îmbolnăvi și alți copaci și pentru a elimina riscul de accidente. Acest aspect este important întrucât Primăria Capitalei dorește să nu se repete incidente similare celor din iarna trecută, când s-au rupt crengi și s-au prăbușit copaci, din cauza fenomenelor meteo extreme. Se intenționează toaletarea zonelor verzi și plantarea de arbori de calitate, care să refacă coronamentele volumetrice datând încă din perioada Meyer și preluate parțial de Redbun”, mai arată PMB.