Primăria Capitalei face anunțul: Care sunt soluțiile pentru salvarea Parcului Brâncuși
Un prim pas pentru salvarea Parcului Brâncuși, retrocedat proprietarilor, pentru ca acesta să poată rămâne spațiu verde în proprietatea orașului, este demararea procedurii de evaluare a sa, pentru a-i fi stabilită valoarea, achiziția de la proprietar, exproprierea sau compensarea cu alt teren, este concluzia întâlnirii de marți dintre consilierii de la Primăria Capitalei, cei de la Sectorul 3, administratorul public al sectorului în care se află Parcul Brâncuși și locuitori din sector, precum și reprezentanți ai fundației Ecocivica.
„(…) s-a ajuns la concluzia că un prim pas în vederea salvării parcului ar fi demararea procedurii de evaluare a terenului pentru a fi stabilită valoarea acestuia, în conformitate cu grila notarilor publilic. Ulterior, Primăria Capitalei va analiza soluțiile viabile și va stabili varianta cea mai favorabilă interesului cetățenilor: achiziția directă de la proprietar, declanșarea procedurii de expropriere sau compensarea cu un alt teren”, transmite Primăria Capitalei într-un comunicat remis Mediafax.
Competența, însă, pentru autorizarea documentației de urbanism privind construirea sau demolarea aparține doar Primăriei Sectorului 3, precizează sursa citată.
Consilieri ai Primarului General, Gabriela Firea și reprezentanti ai direcțiilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului București, alături de Adminsitratorul Public al Sectorului 3, Circa Honorius, au avut marți o a doua întrevedere cu locuitorii din Sectorul 3, interesați de situația terenului retrocedat în anul 2011, cunoscut în prezent sub denumirea de Parcul Brâncuși. De asemenea, la ședința de lucru au participat și consilierul general, Marius Pavel, dar și reprezentanți ai Fundației Ecocivica, transmite sursa citată.
Parcul Brâncuși este în prezent încadrat, prin Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti (PUG) ca zonă de locuit.
Cu toate acestea, terenul se află în prezent în interdicție temporară de construire până la clarificarea litigiilor din punct de vedere juridico-administrativ referitor la statutul de spațiu verde, interdicție dată printr-o hotărâre a Consiliului General al Capitalei, dată „tocmai pentru a bloca eventuale dorințe ale proprietarilor de a construi în zone care au funcționat de ani de zile ca spații verzi”, precizează sursa citată.
Actualul proprietar a dobândit terenul în urma unei restituiri în natură, dispusă în anul 2011 printr-o dispoziție a primarului general de la acea vreme.
La momentul retrocedării, terenul avea deja realizate investiții pentru amenajarea ca spațiu verde și ca loc de joacă pentru copii, investiții realizate de Primăria Sectorului 3 pe un teren care, la acel moment, era ocupat de 340 de garaje construite ilegal.
Foto: Ioana Fratica/ Facebook