Prima pagină » Știri » Primăria Capitalei, precizări în cazul datoriilor față de Costică Constanda: Municipiul Bucureşti era obligat să plătească datoriile determinate de un proces început acum 16 ani

Primăria Capitalei, precizări în cazul datoriilor față de Costică Constanda: Municipiul Bucureşti era obligat să plătească datoriile determinate de un proces început acum 16 ani

Primăria Capitalei, precizări în cazul datoriilor față de Costică Constanda: Municipiul Bucureşti era obligat să plătească datoriile determinate de un proces început acum 16 ani

Datoriile pe care Primăria Capitalei le are faţă de Costică Constanda sunt generate de decizii vechi de 16 ani ale foştilor edili, iar administraţia actuală a acţionat în conformitate cu prevederile legale, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului București.

„Acuzaţiile prezentate azi de un candidat la Primăria Capitalei cu privire la cazul Constanda sunt în totalitate false. Acestea demonstrează o foarte gravă necunoaştere a prevederilor legale, precum şi a atribuţiilor şi răspunderilor pe care le are un primar general”, se afirmă în comunicatul citat de Agerpres.

Totodată, PMB, care respinge acuzaţiile făcute duminică de Nicuşor Dan privind acest caz, susţine că „un consilier general USR are de primit, prin familia sa, 7 milioane euro de la C. Costanda, fapt recunoscut public”.

PMB: Primăria Capitalei este obligată să plătească familiei Constanda peste 115 milioane de euro din cauza unor decizii luate acum aproape 20 de ani

Toate plăţile făcute de PMB pentru stingerea unor datorii (Constanda, Creştin, etc) au fost realizate cu respectarea tuturor prevederilor legale, fiind incluse în bugetul aprobat la începutul anului 2020”, iar toate informaţiile referitoare la acest subiect „au fost prezentate public, extrem de transparent”, susţine PMB.

 Instanţa a decis, irevocabil, în anul 2019, că PMB este obligată să plătească aceste datorii

Municipalitatea aminteşte că, în anul 2019, instanţa a decis, irevocabil, că PMB este obligată să plătească peste 115 milioane euro familiei Constanda, în procesul început în anul 2004, precizând că acest lucru s-a întâmplat la peste 16 ani de la deschiderea litigiului, ca urmare a neaprobării, în anul 2007, a unor documentaţii de urbanism.

„Subliniem că Municipiul Bucureşti era obligat să plătească datoriile determinate de un proces început acum 16 ani. Ca urmare, a susţine ca primarul ‘s-a obligat să plătească’ o datorie stabilită printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă este o încercare jalnică de a induce în eroare opinia publică. Mai mult, refuzul de a executa o hotărâre judecătorească este infracţiune, potrivit Codului penal”, mai arată PMB.

Familia Constanda a declanşat imediat după pronunţarea instanţei procedura executării silite, procedură contestată de municipalitate, dar respinsă de instanţa civilă, completează PMB, care adaugă că a aplicat prevederile legale în vigoare, respectiv OG 22/2002, art. 2, care stabileşte un termen de graţie de 6 luni, expirat la finalul anului 2019.

Familia Constanda a blocat conturile municipalităţii în cadrul procedurii de executare silită

În cadrul procedurii de executare silită, familia Constanda a blocat conturile municipalităţii, punând în pericol desfăşurarea în condiţii normale a activităţii, iar, ca urmare, potrivit legislaţiei în vigoare – OG 22/2002 art. 5, Codul de procedură civilă art. 630, a fost constituită o comisie pentru identificarea soluţiilor legale necesare, lucru care a fost comunicat public, se explică în comunicat.

Toate sumele plătite au fost cuprinse în bugetul Municipiului Bucureşti, aprobat de Consiliul General, conform prevederilor legale, indică Primăria Capitalei.

„Respingem toate acuzaţiile potrivit cărora s-ar fi plătit sume necuvenite. Subliniem că toate sumele sunt cuprinse în capitolul Despăgubiri Civile – 51.02.- 59.17, fiind aprobate legal. Menţionăm că suma de 58 milioane euro urma să fie plătită eşalonat, timp de 2 ani”, arată reprezentanţii Primăriei Generale.

Potrivit municipalităţii, unul dintre mijloacele de a stinge datoriile PMB este şi darea în plată, conform Codului civil, iar familia Constanda a propus utilizarea acestei proceduri legale, respectiv să primească suprafeţe de teren în Satul Francez, reducând cu valoarea acestora sumele datorate.

Această propunere a fost supusă, potrivit legislaţiei în vigoare, aprobării Consiliului General, de şase ori, iar „abia la ultima şedinţă” consilierul general USR Matei Ţugui „a recunoscut că are un interes personal direct, pentru că în cazul aprobării proiectului va primi suma de 7 milioane euro, plus accesorii, aspecte care se pot verifica în procesul verbal”.

„Toate acţiunile PMB au fost realizate în conformitate cu prevederile legale, transparent şi cu respectarea principiului eficienţei cheltuirii fondurilor publice”, transmite municipalitatea.

Citește și