Primăria Capitalei vrea un studiu de fundamentare pentru clădirile pericol public din Centrul Vechi, arată un proiect de hotărâre ce va fi suspus la vor în ședința consilierilor municipali de joi.
Proiectul prevede aprobarea unui studiu de fundamentare prin care să fie prospectată începerea unei investiții în regim public-privat pentru zece dintre clădirile din Centrul Vechi aflate în proprietatea municipalității. Casele pentru care se va face studiul se află pe strada Lipscani nr 3, 44 și 75, strada Blănari nr 6 și 13, strada Franceză nr. 5, strada Covaci nr. 11, Bărăției nr. 50, Sfânta Vineri nr. 7, corpul B și Calea Moșilor nr. 82.
Potrivit proiectului, studiul de fundamentare trebuie să cuprindă detaliat modalitatea în care se vor consolida și restaura clădirile, susținerea financiară și care va fi contribuția municipalității, dar și mai multe alternative de realizare a proiectului.
În expunerea de motive se precizează că cele mai multe clădiri din Centrul Vechi al Capitalei nu au fost renovate și consolidate de zeci de ani și pot să se prăbușească în orice moment peste terasele amenajate la parter. Motivele pentru care până acum nu s-au consolidat clădirile din Centrul Vechi țin de criza economică și scăderea veniturilor la bugetul local.
În total, în Capitală, sunt 190 de clădiri care prezintă pericol public, cele mai multe dintre acestea fiind situate în Centrul Bucureștiului.
Primăria Capitalei va aloca pentru anul 2013 6.370.000 lei de la bugetul statului pentru programul de siguranță a locuințelor
Din datele de la primăriel, în ultimii trei ani a alocatpeste 4 milioane de lei pentru programul de prevenire a riscului seismic: 2010 – 1.760.000 lei, 2011 – 1.278.000 lei, 2012 – 1.707.000 lei.