Primăria Cluj-Napoca a devenit raiul bugetarilor ținând cont de salariile pe care le au angajații administrației Boc. Majoritatea au salarii mult mai mari decât omologii lor de la București, capitala țării. Și totul pornește de la vârf, Emil Boc având un salariu mai mare decât cel al premierului României.
Angajații Primăriei Cluj-Napoca au dus-o regește în anul 2019 datorită faptului că au beneficiat de trei majorări salariale și de mai multe sporuri, ajungând să câștige venituri lunare mai mari decât omologii lor de la Primăria Capitalei.
Astfel, cel mai bine-plătit angajat este, desigur, primarul orașului, care are un salariu lunar în valoare de 23.400 de lei, un venit mai mare și decât cel al premierului Orban, care câștigă 22.256 de lei de pe urma funcției pe care o deține.
Nici ceilalți angajați ai administrației Boc n-ar avea de ce se să plângă în privința salariilor, cu precădere viceprimarii, care beneficiază de o leafă în valoare de 20.800 de lei.
Un alt bugetar plătit regește este secretarul general al unității administrativ-teritoriale Cluj, care încasează lunar 16.614 lei, în timp ce directorii „bagă în buzunar” suma de 16.391 lei, respectiv 14.495 lei.
Un șef de birou sau de oficiu se bucură lunar de peste 10.000 de lei, în fapt, acesta câștigă 13.157 de lei, în timp ce polițiștii locali pot câștiga până la 7.360 de lei, potrivit site-ului oficial al Primăriei Cluj-Napoca.
Primaria municipiului acordă și sporuri pe lângă salariile și așa destul de mărișoare.
De exemplu, în 2019 s-a acordat sporul pentru condiții de muncă, respectiv 15% din salariu pe luna deembrie 2019. De asemenea, beneficiază de un spor de 50% cei care lucrează în proiecte cu fonduri europene, același procent primindu-l și cei care au titlul de doctor științific.
În plus, fiecare angajat al primăriei, exceptându-i pe primar și viceprimari, beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, dar și de indemnizații pentru hrană.
Anul 2019 a fost unul mai mult decât prosper pentru bugetarii din administrația lui Boc, unii dintre ei bucurându-se chiar de trei majorări salariale, respectiv angajații de la Serviciul public pentru administrarea obiectivelor culturale, în timp ce alții au beneficiat doar de două.
„La eliberarea buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă au fost identificaţi următorii factori de risc pentru munca cu activitate la birou: suprasolicitare neuro-psihică, suprasolicitare vizuală, suprasolicitare osteo-musculo-articulară, risc de accidente de muncă, expunere profesională la zgomot, risc de expunere la agenţi biologici”, se arăta în referatul referitor la creșterile salariale.
În cursul anului trecut, Primăria Cluj-Napoca a acordat unor angajați sporuri și premii în valoare de 13,5 milioane de lei, despre care Curtea de Conturi susține că sunt nelegale întrucât au au reprezentat sume acordate pentru ore prestate în afara programului normal de lucru sau în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal şi în alte zile în care nu se lucrează, se subliniază într-un raport apărut în presă la sfârșitul anului trecut.