Primăria Cluj-Napoca este obligată de instanță să plătească amenda de 8.000 de lei dată în noiembrie 2011 de Consiliul Național pentru Combaterea Discrimării (CNCD), în urma mutării unor familii de romi de pe o stradă din oraș la groapa de gunoi de la Pata Rât.
Conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, printr-o decizie pronunțată marți, recursul declarat de Primăria Cluj-Napoca împotriva unei sentințe din februarie 2012 a Curții de Apel Cluj și a dat astfel câștig de cauză CNCD în procesul în care era contestată o hotărâre a Consiliului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Mai exact, hotărârea CNCD din 15 noiembrie 2011 stabilea că „evacuarea comunității de romi, dar și condițiile relocării în apropierea gropii de gunoi și a stației de deșeuri chimice ale orașului Cluj-Napoca” reprezintă o discriminare. Atunci, ca urmare a constatării contravenției, CNCD a dispus amendarea municipalității cu suma totală de 8.000 de lei, se arată în documentul citat.
Decizia instanței supreme este definitivă.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a spus că nu comentează decizia instanței deoarece soluția ICCJ nu a ajuns încă la Primărie.
În noiembrie 2011, Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat cu 8.000 de lei Primăria Cluj-Napoca pentru mutarea unor familii de romi de pe o stradă din oraș la groapa de gunoi de la Pata Rât.
Atunci, într-un dosar în care Grupul de Lucru al Organizațiilor Civice (GLOC) a reclamat autoritatea publică locală a municipiului Cluj-Napoca, prin primar, Colegiul Director al CNCD a constatat, cu unanimitate de voturi, că mutarea romilor de pe strada Coastei din municipiu la groapa de gunoi din Pata Rât reprezintă discriminare. CNCD a dispus amendarea primăriei cu 8.000 de lei și i-a recomandat soluționarea situației romilor mutați în Pata Rât.
Municipalitatea clujeană a contestat amenda în instanță, iar Curtea de Apel Cluj a respins cererea Primăriei. Ca urmare, recursul a fost judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Grupul de Lucru al Organizațiilor Civice a fost înființat la Cluj-Napoca în contextul în care peste 70 de familii de romi din municipiu care locuiau pe strada Coastei au fost mutate, în luna decembrie 2010, în apropierea gropii de gunoi a orașului, de la Pata Rât.
GLOC a coalizat reprezentanții familiilor din Pata Rât și activiști din sfera civică, universitari și artiști din România și din străinătate și a organizat, la un moment dat, o acțiune de protest în fața Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, față de mutarea acestor familii de romi.