Primăria dă peste 300.000 de euro pentru harta de zgomot și planul pentru reducerea acestuia

Publicat: 03 10. 2012, 19:04
Actualizat: 30 07. 2014, 02:10

Primăria Capitalei dă peste 300.000 de euro pentru realizarea hărții strategice de zgomot și a planului de acțiune pentru diminuarea acestuia în București, licitația urmând să aibă loc în 30 octombrie.

Potrivit unui anunț publicat pe site-ul e-licitatie.ro, Primăria Capitalei vrea să încheie un contract pe o durată de 14 luni pentru realizarea hărții strategice de zgomot și a planului de acțiune pentru diminuarea acestuia în București, în conformitate cu prevederile Directivei 2002/49/EC a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene, referitoare la evaluarea și managementul zgomotului ambiental.

CLICK AICI PENTRU A MĂRI HARTA

Valoarea estimată a contractului este de 1.451.612,9 lei (aproximativ 330.000 de euro) fără TVA, durata acestuia fiind de 14 luni de la data atribuirii.

Firmele care vor participa la licitație trebuie să depună o garanție de participare de șapte la sută din prețul contractului.

Contractul de asociere va fi încheiat în urma unei licitații deschise care va avea loc la sediul municipalității, în data de 30 octombrie, la ora 12.00 și va fi atribuit firmei cu oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

Consilierii municipali au aprobat, la sfârșitul lunii februarie 2009, planul de acțiune pentru reducerea nivelului de zgomot ambiental în Capitală, care cuprinde strategiile de diminuare a poluării acustice. Acesta trebuia să fie implementat în următorii cinci ani.

Potrivit proiectului, măsurile prevăzute în planul de acțiune pentru reducerea nivelului de zgomot ambiental în Capitală vor fi realizate din bugetul propriu al Primăriei Municipiului București.

Municipalitatea a lansat, în prima jumătate a lunii iunie a anului 2008, studiul referitor la Planul de acțiune privind zgomotul urban, considerat prima strategie din domeniu a unui oraș din România, prin care au fost identificate ca principale surse de poluare acustică străzile aglomerate, coridoarele feroviare și cele aeriene, dar și măsurile care trebuie luate pentru atenuarea și eliminarea efectelor și cauzelor poluării acustice.

Potrivit studiului, pentru eliminarea poluării acustice trebuie asigurate suprafețe de rulare de calitate pentru străzile Bucureștiului, impuse interdicții aeriene pe timp de noapte deasupra Capitalei, planificate și proiectate mai bine locuințele.

Autoritățile locale au identificat ca priorități inițiale și extinderea suprafețelor acoperite cu materiale care reduc zgomotul pe toate drumurile unde această măsură s-ar dovedi utilă, încurajarea utilizării mașinilor silențioase, dar și punerea în practică a unor măsuri de reducerea a zgomotului în managementul zilnic al traficului, precum și îmbunătățirea calității căii de rulare pentru tramvaie și trenuri, în limitele impuse de legislație.

De asemenea, îmbunătățirea calității mediului poate fi realizată prin „zonarea sonoră” a cartierelor rezidențiale, a centrului orașului și prin proiecte de spațiu public, prin dezvoltarea unui program de reducere a zgomotului din trafic pentru drumurile administrate de Primăria Capitalei, dar și prin îmbunătățirea stilului de condus prin cursuri oferite șoferilor.