Primăria Sector 1 anunță un demers inedit pentru 2020: Buget de două milioane de lei pentru proiectele inițiate de cetățeni
Conform sursei citate, a fost lansat și un suport pentru derularea proiectului, respectiv platforma online: http://bugetareparticipativa.primariasector1.ro/
„Prin intermediul noului site sau la Registratura instituției, locuitorii Sectorului 1 care au împlinit vârsta de 16 ani pot înscrie, în perioada 05 ianuarie 2020 – 06 februarie 2020, proiecte eligibile care urmează să fie finanțate de Primăria Sectorului 1. În acest fel, membrii comunității au oportunitatea de a delibera, dezbate și influența alocarea bugetului Sectorului 1, fiind implicați în definirea priorităților de dezvoltare prin propunerea de proiecte”, anunță Primăria Sectorului 1, într-un comunicat de presă, transmis marți.
Proiectele propuse de membrii comunității și validate de autoritatea locală vor fi votate de cetățeni.
„Proiectele câștigătoare vor fi implementate de Primăria Sectorului 1 începând cu anul 2020, an în care instituția va aloca 2.000.000 de lei pentru acest program. Suma maximă alocată pentru un proiect selectat este de 200.000 de lei, inclusiv TVA”, menționează sursa citată.
Proiectele trebuie să vizeze un spațiu din domeniul public aflat în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1.
„Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii: Infrastructură stradală – alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; Amenajare spații verzi și locuri de joacă; Mobilitate, transport alternativ, accesibilitate și siguranța circulației pe străzile din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1; Amenajare spații publice; Activități educaționale; Protecție Socială; Sănătate; Activități culturale; Sport; Protecția mediului/Protecția animalelor/Ecologizare”, se mai arată în comunicat.
Chiar dacă propunerea poate fi încadrată în mai multe domenii, deponentul trebuie să opteze pentru domeniul pe care îl consideră cel mai relevant. Fiecare cetățean poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare din domeniile stabilite.
Conform calendarului aprobat de primărie, până la 5 ianuarie 2020, persoanele interesate pot cere administrației locale informații și clarificări în legătură cu criteriile de eligibilitate a proiectelor și cu modul de completare a fișei de proiect. Consultările pot avea loc prin întâlniri directe sau se pot face în scris la adresa de e-mail: bugetare.participativa@primarias1.ro ori telefonic: 021.319.10.22.
Ulterior, proiectele se pot depune în perioada 05 ianuarie 2020 – 06 februarie 2020, online, pe platforma de bugetare participativă http://bugetareparticipativa.primariasector1.ro/ sau fizic, la Registratura Primăriei Sectorului 1 din Bulevardul Banu Manta Nr. 9.
„Perioada de evaluare a proiectelor: 7 februarie – 21 februarie 2020. În această perioadă, Comisia de evaluare a proiectelor va analiza proiectele depuse și va solicita, în cazul în care consideră necesar, clarificări deponenților”, conform calendarului.
Participanții vor afla pe 21 februarie 2020 dacă proiectele lor sunt eligibile sau nu. Persoanele nemulțumite pot depune contestații în perioada: 21 februarie 2020 – 28 februarie 2020, iar lista finală a proiectelor eligibile va fi afișată în 4 martie 2020.
„Perioada în care cetățenii vor vota proiectele eligibile este 6 martie 2020 – 6 aprilie 2020. După prima sesiune de vot, primele trei proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot: 14 aprilie 2020″, anunță oficialii primăriei.
Cea de a doua sesiune de vot online a proiectelor declarate câștigătoare, din pozițiile 1-3 pentru fiecare domeniu de concurs, rezultate în urma primei sesiuni de votare online va fi între 14 aprilie și 1 mai 2020. Începând cu 4 mai și până pe 8 mai 2020, se vor afișa listele finale cu proiectele câștigătoare care urmează să fie implementate în anul 2020.
„Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcție de numărul de voturi va fi selectat automat: 11 mai 2020″, conchide sursa menționată.