Primăria Sectorului 6, penalizată cu 8 milioane de lei pentru că a greșit proiectul „Parcul Drumul Taberei”

Publicat: 05 09. 2016, 16:17
Actualizat: 25 03. 2019, 22:04

This browser does not support the video element.

„La Parcul Drumul Taberei, problema este mult mai complexă, în sensul că, în opinia mea proiectul a fost greșit de la bun început. Soluțiile tehnice pe care acei proiectanți, arhitecți le-au prezentat și au și devenit obligatorii au fost greșite. În acest moment, noi suntem puși în situația în care, pentru a rezolva aceste probleme, fie trebuie să dăm bani înapoi, fie trebuie să cheltuim bani în plus. (…) Am avut o corecție negativă pe care am fost obligați să o plătim și se plătește. Sunt în jur de opt milioane de lei pe care îi plătim către Ministerul Dezvoltării pentru parcul Drumul Taberei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Mutu.

Mai exact, este vorba despre aleile din parc, care au fost prevăzute cu pietriș mărgăritar stabilizat cu rășină, materialul fiind unul care nu va rezista, necesitând intervenții anuale, susține edilul. Pentru a evita aceste cheltuieli, primăria a decis să înlocuiască acel material cu asfalt obișnuit sau dale de piatră, soluția tehnică urmând să fie decisă în perioada următoare. Schimbarea proiectului tehnic inițial presupune însă returnarea banilor primiți pentru realizarea acestor alei, în total aproximativ opt milioane de lei, veniți din fonduri europene.

Edilul Sectorului 6 a precizat că specialiștii din cadrul Primăriei Sectorului 6 vor analiza care este cea mai bună variantă pentru a înlocui actualul pietriș de pe aleile din parcul Drumul Taberei. În momentul în care se va demara această acțiune, parcul va fi închis în zonele unde se va lucra.

Parcul Drumul Taberei a intrat în anul 2013 într-un amplu proces de modernizare. Primăria Sectorului 6 a investit 74 de milioane de lei din fonduri europene și un milion de lei din bugetul propriu pentru construcția a șapte kilometri de sisteme de irigații cu senzori, montarea a 13 camere video cu infraroșu și recunoaștere facială, construcția unei pasarele suspendate care oferă o panoramă asupra întregului parc, amplasarea a trei spații de joacă pentru copii. Din suma alocată, au fost amenajate o pistă circulară de role și biciclete de 1,6 kilometri, două pavilioane de recreere, aleile care fac legătura între toate zonele parcului, sistemul de iluminat ambiental, fiind refăcută și fântâna din mijlocul lacului.

Proiectul prevedea amenajarea unei zone cu sere, dar nici până acum lucrarea nu a fost finalizată. Actualul primar al Sectorului 6 a explicat că sistemul de încălzire al acestor incinte a trebuit reproiectat complet pentru a fi eficient din punct de vedere energetic, iar la primăvară, serele ar urma să fie deschise.

Un raport al Curții de Conturi, publicat la începutul acestui an, critică investiția făcută în parcul Drumul Taberei, cea mai mare realizată în București pentru amenajarea unui parc și singura finanțată din fonduri europene. Auditul arată că, prin lucrările realizate și tăierea a peste 150 de arbori, este mai puțin spațiu verde decât înainte de renovare, iar investițiile anterioare ale primăriei în reamenajarea acestui areal, în valoare de peste trei milioane de lei, au fost distruse în totalitate.

Agenția de presă MEDIAFAX va publica interviul integral marți, la ora 09:00.