Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că un număr de 3.000 de apartamente din municipiu vor putea fi reabilitate termic cu cofinanțare a Uniunii Europene, arătând că municipalitatea va aloca, anual, câte un milion de euro pentru aceste lucrări, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Lungu a spus, într-o conferință de presă, că prin acest program municipiul Suceava va avea fonduri de 6,3 milioane de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor din care 3,8 milioane de euro cofinanțare europeană, iar restul finanțare locală.
El a menționat că a cerut asociațiilor de proprietari din municipiul Suceava să transmită cât mai repede documentațiile necesare pentru a începe procedurile de depunere a proiectelor, subliniind că vor trebui refăcute documentațiile din 2009 și 2010 ce au fost întocmite în vederea accesării de fonduri de la MDRT.
Lungu a spus că din fondurile puse la dispoziție prin acest program vor putea fi reabilitate termic 3.000 de apartamente, ceea ce reprezintă aproximativ 70 de blocuri, iar Primăria va suporta din fonduri proprii, cu câte un milion de euro anual, până în 2015, acest program.
El a mai arătat că prin acest program UE și Guvernul asigură 60 la sută din finanțare în timp ce Primăria și asociațiile de proprietari restul de 40 la sută împărțit diferențiat, în funcție de veniturile proprietarilor. Astfel, în cazul unui bloc în care veniturile medii ale proprietarilor sunt mai mici de 150 euro lunar, Primăria acoperă 30 la sută din costuri, iar proprietarii 10 la sută, în cazul celor cu venituri sub 350 de euro lunar, contribuția este egală, 20 la sută atât Primăria cât și proprietarii, iar la cei cu venituri sub 500 de euro, contribuția Primăriei este de 10 la sută, iar a proprietarilor de 30 la sută.
„Trebuie să accesăm aceste fonduri pentru reabilitare. Este o șansă pentru că 60 la sută din bani sunt gratuiți”, a spus Lungu.
Primăriile vor putea depune, de la 15 noiembrie, proiecte pentru reabilitări termice de blocuri cofinanțate cu bani UE, bugetul total fiind de peste 300 milioane euro, a anunțat, vineri, Ministerul Dezvoltării.
Beneficiarii eligibili sunt autoritățile locale, iar investițiile țintă sunt blocurile de locuințe construite între anii 1950 și 1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile și familii cu venituri reduse.
Bugetul alocat este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) și 154 de milioane euro din contribuția națională (buget de stat, contribuția autorităților locale și a asociațiilor de proprietari).
Alocarea financiară (FEDR plus buget de stat, reprezentând 60% din valoarea eligibilă) este de 182,4 milioane euro, fiind repartizată pe cele opt regiuni de dezvoltare în mod egal, respectiv câte 22,8 milioane euro.
Lucrările eligibile vizează reabilitarea termică a anvelopei și a sistemului de încălzire.