Primăria unei comune sucevene a cerut condamnarea unui procuror la muncă în folosul comunității. Ce a urmat

Publicat: 07 04. 2015, 18:34
Actualizat: 07 04. 2015, 18:44

Așa cum prevede legislația, Primăria Moara, prin primarul Constantin Prodanciuc, a cerut în februarie 2015, la Judecătoria Suceava, înlocuirea amenzii contravenționale cu sancțiunea obligării procurorului la prestarea unei activități în folosul comunității, scrie monitorulsv.ro.

Procurorul susține că în actele anexate cererii de chemare în judecată există „falsuri grosolane”. Printre înscrisurile depuse de Primăria Moara la dosar, se numără o anchetă socială, realizată „acasă” la acuzat. Potrivit anchetei sociale, procurorul domiciliază în comuna Moara, este „cunoscut ca fiind rău-platnic, având amenzi înregistrând (și neachitate) la serviciul de taxe și impozite al comunei Moara, nu este înregistrat în evidenței primăriei cu bunuri care să fie valorificate în urma executării silite pentru recuperarea debitului și nu realizează venituri”.

Magistratul precizează că nu mai locuiește de 12 ani în comuna Moara și condamnă ceea ce el numește  „un fals ordinar”. Dacă ar fi urmat procedurile legale privind executarea silită, spune el, s-ar fi constatat cu ușurință existența posibilităților de a recupera suma de 78 de lei. Printre actele depuse la dosar se numără și o somație prin care intimatul, adică procurorul, ar fi fost anunțat că s-a demarat executarea silită împotriva sa și că are 15 zile la dispoziție de la primirea somației să achite cei 78 de lei. Procurorul arată că nu a primit niciodată acea somație.

Primarul comunei Moara a spus că totul a fost o greșeală. „A trimis jurista în instanță că retrage plângerea. Ne cerem scuze”, a declarat edilul. Procurorul recunoaște însă că în 22 noiembrie 2007, a primit o amendă de 78 de lei, pe care trebuia să o achite în 48 de ore, dar a uitat de ea. Juriștii precizează însă că acțiunea primăriei este neîntemeiată, deoarece creanța respectivă este stinsă prin prescripție.