Primarul Adrian Mladin – 7 ani de închisoare cu executare, Apostol Mușat – 5 ani cu executare

Primarul Adrian Mladin - 7 ani de închisoare cu executare, Apostol Mușat - 5 ani cu executare
Publicat: 28/03/2014, 14:43

Instanța i-a condamnat, în același dosar, pe Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, la patru ani de închisoare cu executare, pe Ion Scaețeanu, la patru ani de închisoare cu executare, pe Marinică Bozdoro, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, și pe Suliman Vildan la trei ani de închisoare cu executare.

Curtea de Apel București a mai stabilit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare în cazul Roxanei Curpene și i-a achitat pe Eugenia Cuțaru și Gheorghe Roman.

Totodată, instanța a menținut sechestrele asigurătorii puse pe bunurile inculpaților, precum și măsura controlului judiciar în cazul lui Mușat și Mladin.

Judecătorii i-au obligat pe inculpați la plata a câte 40.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Decizia de vineri a Curții de Apel București nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel al instanța supremă.

În 14 februarie 2012, Adrian Mladin și Apostol Mușat au fost trimiși în judecată pentru o mită de milioane de euro cerută în cazul parcelării unor terenuri.

Procurorii l-au acuzat pe Adrian Mladin de luare de mită, fals intelectual în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție, iar Apostol Mușat a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, în formă continuată, fals intelectual, în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

Gheorghe Roman, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov la data faptelor, a fost deferit justiției pentru trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție, Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, pentru complicitate la luare de mită, fals intelectual, în forma participației improprii, spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție și Ion Scaețeanu, persoană din anturajul primarului comunei Snagov, pentru trafic de influență, în formă continuată, fals intelectual, în forma participației improprii, tentativă la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

Totodată, procurorii au trimis în judecată în acest dosar doi notari publici și trei administratori de firme.

Potrivit DNA, în calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-ar fi pretins unei persoane, denunțătoare în cauză, suma de 500.000 de euro din care, la data de 19 septembrie 2011, ar fi primit 50.000 de euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcției, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunțătorului, în suprafață totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

În 28 iulie 2011, Mladin l-ar fi determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunțătorul, prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract ar fi fost încheiat doar pentru a garanta și a ascunde săvârșirea infracțiunii de luare de mită și totodată de a ascunde originea ilicită a celor două terenuri, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii susțin că în activitatea infracțională ar fi intervenit și Apostol Mușat, care, în calitate de primar al comunei Snagov la data faptelor, ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra lui Mladin și a directorului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliare Ilfov și că, în virtutea acestei influențe, ar putea să grăbească demersurile de obținere a documentelor cadastrale pentru denunțător. În schimb intervenției, Mușat i-ar fi pretins denunțătorului, atât direct cât și prin intermediul lui Ion Scaețeanu, 1,1 milioane de euro, fiind sprijinit și de Octavian Valentin Lungu.

Pentru a ascunde și garanta obținerea mitei, Apostol Mușat l-ar fi determinat pe Ion Scaețeanu să întocmească la notariat, în 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunțătorul, din care să rezulte că Scaețeanu l-a împrumutat pe denunțător cu suma pretinsă drept mită, respectiv 1,1 milioane de euro, iar împrumutul este garantat cu terenurile denunțătorului.

„Prin contractul respectiv se ascundea originea ilicită a sumelor de bani pretinse cu titlu de mită. În cele din urmă însă, Scaețeanu Ion a încheiat un contract din care rezultă că el l-ar fi împrumutat pe denunțător cu suma de 2.500.000 euro”, potrivit procurorilor.

În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

În 19 aprilie 2012, Octavian Lungu și Florin Văcaru, deferiți justiției în acest dosar, au fost condamnați de Curtea de Apel București la trei ani și, respectiv, doi ani de închisoare cu suspendare, după ce și-au recunoscut faptele și au cerut să fie judecați doar pe baza probelor din dosar.

Aceștia au contestat decizia la instanța supremă, care în 20 septembrie 2012 le-a respins recursurile, aceștia rămânând cu pedepsele dispuse de Curtea de Apel București.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Ultimele sondaje înainte de alegerile din SUA. Cine va câștiga: Kamala Harris sau Donald Trump?
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de preşedinte /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Statul îi ia casa lui Klaus Iohannis. Ce lovitură i se pregătește președintelui României
Ardei și dulci, și acrișori. Rețeta care trece peste prejudecățile din bucătărie  
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
Horoscop zilnic, 5 noiembrie 2024: Fecioarele dau dovadă de luciditate extremă și vor acționa cu...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă