Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reținut de DNA pentru o mită de peste 500.000 euro, cercetat sub control judiciar. Cum încasa edilul „taxa de stâlp”
UPDATE Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reținut de DNA pentru că ar fi primit mită peste 2,3 milioane de lei de la patru oameni de afaceri, va fi cercetat sub control judiciar, a decis, joi seară, Curtea de Apel Bacău.
De asemenea, instanța a dispus ca vărul lui Romeo Stavarache, Liviu Cenușă, și Liviu Goian, patronul unui post local de televiziune, reținuți în același dosar, să fie cercetați tot sub control judiciar.
Decizia Curții de Apel Bacău nu este definitvă și poate fi contestată la instanța supremă.
Procurorii DNA Bacău i-au reținut pentru 24 de ore pe primarul Bacăului, Romeo Stavarache (PNL), pe omul de afaceri Liviu Goian (administrator al Sport Club Bacău, vicepreședinte PNL Bacău) și pe vărul primarului Stavarache , Liviu Cenușă. Primarul este acuzat de 5 fapte de luare de mită, șpaga depășind 2,3 milioane de lei (aproximativ 500.000 euro).
Procurorii susțin că în perioada 2008-2011, Stavarache a primit mită, prin intermediul celorlalți doi inculpați, de la patru oameni de afaceri.
Astfel, în 2008 primarul Bacăului ar fi cerut unui administrator de firmă să îi dea 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău pentru fiecare stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție. Valoarea era de 38 de euro pe fiecare stâlp, arată procurorii DNA. Astfel, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, Stavarache a încasat suma totală de 810.670 de lei.
În 2009, Stavarache a cerut mită de la alt om de afaceri – 150.000 de lei, pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive, susține DNA.
Tot în 2009, primarul Bacăului a cerut bani de la același om de afaceri – un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2,68 milioane euro. Stavarache a primit mita, 1,26 milioane lei, tot prin intermediul unei asociații sportive.
În luna martie 2010, Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate.
Pentru acest lucru, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei, susțin procurorii DNA.
În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat unui alt om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24 aprilie 2009.
Procurorii DNA precizează că în acest dosar mai sunt cercetate și alte persoane. DNA a beneficiat de sprijinul SRI și al DGA.
Stavarache, trimis deja în judecată pentru repartizarea ilegală de locuințe
În urmă cu două luni, primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru tentativă la abuz în serviciu, într-un dosar legat de repartizarea unei locuințe către un subaltern, potrivit DNA.
În același dosar urmau a fi judecați Gheorghe Muntianu, la data faptelor șef al Serviciului administrare fond locativ și îndrumare asociații de proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, care este acuzat de tentativă la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, uz de fals și conflict de interese, dar și Gavril Pircu, la data faptelor director executiv al Direcției patrimoniu din cadrul Primăriei Bacău, în prezent șef serviciu la Serviciul Patrimoniu, acuzat tot de tentativă la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, se precizează într-un comunicat de joi al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Potrivit rechizitoriului, în calitate de șef al Serviciului administrare fond locativ și îndrumare asociații de proprietari din Primăria Bacău, Gheroghe Muntianu „și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, repartizându-și o locuință din fondul locativ de stat aflată în administrarea Consiliului Local Bacău (apartament în municipiul Bacău), în vederea achiziționării acesteia”. Prin aceasta, susțin procurorii, funcționarul urmărea obținerea, pentru sine, a unui avantaj patrimonial, respectiv achiziționarea unui apartament la un preț derizoriu, rezultat care nu s-a produs, formalitățile de vânzare-cumpărare a apartamentului fiind oprite.
„Concret, la data de 13 iunie 2008, a întocmit și semnat documentul prin care și-a repartizat, în vederea închirierii, un apartament compus din 2 camere situat în Bacău, locuință din fondul locativ de stat. Aceasta, în condițiile în care, Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanților de locuințe și în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău prin care să-i fie repartizată o locuință socială sau din fondul locativ de stat. La aceeași dată, și-a verificat propria cerere prin care solicita repartizarea unei locuințe, confirmând că îndeplinește condițiile legale pentru a fi aprobată, în împrejurările în care, la cerere, nu erau atașate documente care să ateste venitul obținut și, mai mult, nu îndeplinea condiția de venit pentru accesul la locuință socială sau din fondul locativ de stat, prevăzută de lege”, arată DNA.
În aceeași zi, adaugă anchetatorii, în calitate de director executiv al Direcției patrimoniu din Primăria Bacău, Gavril Pircu a semnat pentru subalternul său, Gheorghe Muntianu, repartiția apartamentului, iar primarul Romeo Stavarache a aprobat-o. Aceasta, susține DNA, în condițiile în care Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanților de locuințe și în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău prin care lui Muntianu să-i fi fost repartizată o locuință socială sau din fondul locativ de stat
„În baza înscrisurilor menționate, la data de 01.08.2008, între Municipiul Bacău, prin primar, și inculpat a fost încheiat contractul de închiriere având ca obiect locuința menționată anterior. Astfel, inculpatul a obținut un folos material pentru sine, constând în folosirea locuinței, în perioada 01.08.2008- 30.09.2012. Ulterior, Muntianu Gheorghe a formulat și o cerere de cumpărare a apartamentului înregistrată la Primăria Bacău la 06.01.2009, la care a depus o adeverință, fără dată, emisă de o Asociație de Proprietari. În cuprinsul acestui înscris se menționează, în mod nereal, că Muntianu Gheorghe nu are debite, deși în perioada respectivă acumulase datorii aferente apartamentului respectiv. Adeverința a fost folosită în vederea dovedirii îndeplinirii condițiilor de cumpărare a locuinței”, mai arată DNA.
La 25 februarie 2009, Romeo Stavarache a aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare pentru locuința respectivă, ca urmare a solicitării formulate de Muntianu în cadrul audiențelor, deși cererea acestuia nu fusese verificată de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Bacău, iar la cerere nu au fost anexate înscrisurile care dovedeau calitatea de chiriaș și îndeplinirea obligațiilor rezultate din această calitate, susțin procurorii.
Toate acțiunile lui Gheorghe Muntianu au fost „subsumate scopului urmărit de acesta, respectiv cumpărarea unei locuințe din fondul locativ de stat al Municipiului Bacău, la un preț derizoriu”, mai precizează sursa citată.
Gheorghe Muntianu nu a mai intrat în posesia apartamentului, pe motiv că formalitățile de vânzare-cumpărare a apartamentului au fost oprite ca urmare a demarării cercetărilor din prezenta cauză. Începând cu 30 septembrie 2012, Primăria Bacău a procedat la rezilierea contractului de închiriere a apartamentului.
Stavarache este edil al municipiului Bacău din 2004.
El conduce și organizația județeană a PNL, înainte de intrarea în acest partid fiind membru PUR (actualul PC).