Aristotel Căncescu este acuzat de abuz în serviciu, alături de el fiind acuzați de complicitate la aceeași infracțiune Gavril Matei, la data faptei consilier județean, și Cristina Lucia Grama, administrator al unei firme. Toți cei trei sunt cercetați sub control judiciar, în ceea ce îl privește pe primarul din Brașov neexistând o măsură preventivă.
„În perioada 2013-2014, inculpații Matei Gavril și Grama Lucia Cristina, în baza unei înțelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, au făcut demersuri pentru obținerea nelegală a unei suprafețe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov”, anunță procurorii din Brașov într-un comunicat de presă.
Artistotel Căncescu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, ar fi făcut demersuri pentru adoptarea și semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existența unei justificări de necesitate și oportunitate în interes public și chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului, precizează DNA.
„După adoptarea hotărârii, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a organizat, în data de 06 septembrie 2013, licitația publică cu strigare, după ce anterior caietul de sarcini fusese cumpărat de 3 firme controlate de inculpatul Matei Gavril. Licitația a fost adjudecată de societatea administrată de inculpata Grama Lucia Cristina, în condițiile în care a mai existat o singură ofertă concurentă, care însă a licitat pentru un preț mai mic decât prețul de pornire al licitației. În aceeași zi, inculpata Grama Lucia Cristina a adus la cunoștința conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov faptul că suprafața de 110 mp astfel închiriată urma să fie destinată construcției unei clădiri pentru desfășurarea de activități comerciale”, mai spun procurorii.
Firma respectivă nu ar fi îndeplinit condițiile pentru obținerea autorizației de construire astfel că „profitând de calitatea de consilier județean și membru al unui partid politic, dar și de susținerea din partea președintelui Căncescu Aristotel Adrian, inculpatul Gavril Matei și-a exercitat influența la nivelul funcționarilor Primăriei Municipiului Brașov în vederea obținerii autorizației de construire, chiar dacă nu erau îndeplinite condițiile legale”, arată DNA.
Ulterior, la data de 7 noiembrie 2013, a fost eliberată o autorizație de construire ce a fost semnată printre alții și de George Scripcaru, în calitate de primar al municipiului Brașov, „care cunoștea faptul că aceasta fusese emisă fără să fie îndeplinite condițiile impuse de lege”, mai spun procurorii.
După obținerea autorizației de construire, societatea respectivă a ridicat pe terenul respectiv o construcție pe o suprafață mai mare decât cea închiriată, ocupând abuziv 40,29 mp din domeniul public, situația fiind semnalată de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, care a solicitat Consiliului Județean Brașov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate, se arată în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, „Căncescu Aristotel Adrian a făcut presiuni asupra funcționarilor din aparatul administrativ al Consiliului Județean pentru modificarea contractului inițial în favoarea societății controlate de inculpatul Matei Gavril, atât prin mărirea suprafeței, cât și pentru acordarea dreptului firmei private de a subînchiria spațiul menționat, dar aceasta să se realizeze fără adoptarea unei noi hotărâri de Consiliu Județean. Căncescu Aristotel Adrian a tergiversat și întocmirea unui răspuns către Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, permițând astfel folosirea terenului închiriat, precum și subînchirierea clădirii edificate, cu încălcarea prevederilor legale și contractuale, peste limita de spațiu atribuit inițial”.