Primarul orașului Buzău, Constantin Boșcodeală, și președintele Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu, sunt cercetați de inspectorii de integritate pentru conflict de interese, ei fiind acuzați că instituțiile pe care le conduc ar fi dat lucrări unor firme ale rudelor lor.
Surse din Agenția Națională de Integritate (ANI) au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că inspectorii s-au autosesizat în legătură cu cei doi în urma unor materiale de presă care-i priveau.
„Sunt verificate legăturile celor doi cu anumite firme care au primit contracte de la instituțiile pe care le conduc”, au declarat sursele citate.
Aceleași surse au mai declarat că ambilor le este verificată și proveniența averii, tot ca urmare a unor informații de presă.
La începutul lunii aprilie, într-o conferință de presă, primarul Constantin Boșcodeală a declarat că i s-a instituit sechestru asigurător pe toată averea, după ce a fost pus sub învinuire în două dosare penale aflate în lucru la DNA în care este acuzat de abuz în serviciu. Primarul Boșcodeală, lider al filialei județene a PSD, a spus că are sechestru asigurător instituit cândva în luna martie, el făcând aceste declarații după ce în mediul politic au fost vehiculate informații conform cărora el ar face obiectul unor ample verificări ale DNA și conform cărora ar fi fost chiar ridicat de procurorii anticorupție.
„Sunt cercetat de DNA, am calitatea de învinuit în două dosare, într-unul fiind vorba despre terenul pe care l-am preluat din domeniul privat al statului și l-am trecut în domeniul privat al Primăriei, unde s-a construit cartierul Orizont, învinuirea fiind de abuz în serviciu, iar asta pentru că, timp de 16 ani de când sunt în funcție, nu s-a găsit mită sau trafic de influență. Celălalt dosar în care sunt învinuit este pe o problemă care a fost tratată și de Curtea de Conturi în anul 2009 și se referă la faptul că am dat în folosință gratuită stadionul către Gloria Buzău. Eu nu am făcut decât să aduc stadionul din proprietatea statului în proprietatea municipiului Buzău, dar aceste lucruri nu convin cuiva. Mi se reproșează că am oferit stadionul în folosință gratuită Gloriei Buzău în condițiile în care gestionarea patrimoniului nu prea îmi aparține și eu ar fi trebuit să mă ocup doar de păstrarea și inventarierea sa”, a declarat atunci Constantin Boșcodeală.
Președintele CJ Buzău, Victor Mocanu, este cercetat și el de procurori pentru conflict de interese, la cererea Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), care a constatat că acesta a schimbat furnizorul inițial al anumitor materiale de construcții pentru „Drumul Vinului” cu o firmă a ginerelui său, SC Baum Construct.
Controlul DLAF a fost cerut de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), după ce verificatorii ministerului, care s-au autosesizat din presă, au descoperit un posibil conflict de interese între președintele Consiliului Județean și o firmă locală, Nikost, aparținând lui Neculai Cojocaru, un om de afaceri descris de presa locală din Buzău drept „un om de casă” al președintelui CJ, Victor Mocanu. Firma Nikost se afla printre furnizorii de materiale de construcție pentru „Drumul Vinului”, proiect finanțat din fonduri europene al cărui beneficiar era Consiliul Județean condus de Victor Mocanu.
Legătura bănuită de inspectorii Direcției de Control și Verificare a Utilizării Fondurilor Comunitare din MDRT consta în aceea că o cumnată a lui Neculai Cojocaru, Cristina Dragomir, este asociată cu ginerele lui Victor Mocanu, Daniel Drăgan, într-o altă firmă numită Baum Construct SRL, tot din Buzău.
Sesizați de Ministerul Dezvoltării, inspectorii DLAF au descoperit că nu doar Nikost SRL figurează printre furnizorii de materiale, ci și că SC Baum Construct, firma soțului fiicei lui Victor Mocanu, a intrat în proiect, obținând peste 1,6 milioane de lei. Mai mult, pentru ca Baum Construct SRL să poată furniza materiale de construcții pentru „Drumul Vinului” a fost necesară modificarea proiectului tehnic, adică înlocuirea pietrei de carieră, prevăzută inițial a se folosi, cu piatra de balastieră produsă de firma ginerelui.