Primarul din Alba Iulia, scos de sub urmărire penală de DNA într-un dosar de corupție
Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, și alți șapte angajați sau foști angajați ai Primăriei, cercetați de DNA Alba Iulia într-un dosar de corupție privind transportul local din municipiu, au fost scoși de sub urmărirea penală de procurorii anticorupție, susțin surse apropiate anchetei.
Surse apropiate anchetei au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, și alți șapte angajați sau foști angajați ai Primăriei, printre care secretarul instituției, Marcel Jeler, viceprimarul Paul Voicu și fostul viceprimar Ioan Bogățan, în prezent consilier local, au fost scoși de sub urmărire penală în dosarul în care erau cercetați ca învinuiți pentru infracțiuni privind acordarea unor subvenții pentru transportul local.
Potrivit surselor citate, Hava și ceilalți angajați sau foști angajați ai Primăriei Alba Iulia au fost cercetați pentru acordarea de subvenții cu încălcarea legii, neurmărirea conform legii a destinațiilor subvențiilor și pentru complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii DNA Alba Iulia au dispus ridicarea sechestrului asiguratoriu instituit în timpul instrumentării cazului atât pentru primarul Mircea Hava, cât și pentru ceilalți șapte învinuiți.
Sursele citate au declarat că în același dosar a fost cercetat și directorul general al Societății de Transport Public Alba Iulia (STP Alba Iulia), Stelian Nicola, și două angajate, pentru complicitate la infracțiunea de acordare de subvenții cu încălcarea legii, neurmărirea conform legii a destinațiilor subvențiilor. În cazul acestora, a fost schimbată încadrarea juridică a faptei în înșelăciune și s-a decis menținerea sechestrului asigurator asupra bunurilor.
De asemenea, DNA Alba Iulia a dispus disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei în care sunt implicați directorul general al Societății de Transport Public Alba Iulia (STP Alba Iulia), Stelian Nicola, și două angajate în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.
Pe parcursul cercetărilor, în același dosar, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, și șase primari de comune – membri în Comitetul Director al Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Alba – Transport Local, au fost acuzați și de neglijență în serviciu, însă DNA Alba Iulia a dispus disjungerea și declinarea competenței de soluționare și în acest caz.
Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava (PDL), a fost cercetat, începând din 2012, de DNA Alba Iulia, într-un dosar de corupție care viza acordarea ilegală a unor subvenții societății care realizată transportul local în municipiu respectiv SC Societatea de Transport Public SA Alba Iulia.
Pe lângă Hava, în dosar au fost certați și șapte angajați ai Primăriei, printre care și cei doi viceprimari de la acea dată, Ioan Bogățan și Paul Voicu, ambii membri PDL.
În același dosar au fost cercetați și directorul general al Societății de Transport Public Alba Iulia (STP Alba Iulia), Stelian Nicola, și două angajate.
În cazul tuturor persoanelor cercetate procurorii anticorupție au impus atunci sechestrul asupra bunurilor.
În martie 2012, surse din cadrul anchetei declarau, corespondentului MEDIAFAX, că în dosar sunt cercetate în total 11 persoane, printre care primarul din Alba Iulia Mircea Hava, viceprimarii de atunci Paul Voicu și Ioan Bogățan, secretarul primăriei Marcel Jeler, directorul Direcției Economice, Teofila Țâr, dar și angajați ai Societății de Transport Public Alba Iulia, printre care și directorul general, Stelian Nicola.
Primăria municipiului Alba Iulia a prelungit, în toamna anului 2011, contractul încheiat cu Societatea de Transport Public Alba Iulia, firmă care realizează transportul public în municipiu. Firma a beneficiat și de o serie de subvenții acordate de administrația locală, cea mai mare parte dintre acestea pentru susținerea gratuităților de care beneficiază pensionarii din Alba Iulia pentru transportul local.