Primarul din Năvodari a fost arestat preventiv pentru dare de mită

Publicat: 16 11. 2012, 09:30
Actualizat: 05 07. 2013, 09:47
Tribunalul București a decis, joi seară, arestarea preventivă pentru 29 de zile a primarului din Năvodari, Nicolae Matei, în dosarul în care este acuzat de dare de mită.

Tribunalul București a decis, joi seară, arestarea preventivă pentru 29 de zile a primarului din Năvodari, Nicolae Matei, în dosarul în care este acuzat de dare de mită.

Instanța a admis cererea procurorilor anticorupție și a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicolae Matei.

Decizia poate fi contestată de primarul din Năvodari la Curtea de Apel București.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) îl acuză pe primarul din Năvodari că, în perioada iunie-octombrie 2012, i-a solicitat unui ofițer de poliție judiciară cu funcție de conducere (denunțător în cauză) să-i ofere protecție în anchetele penale care-l vizau și să intervină în acestea, considerând că sunt „abuzive, nejustificate și motivate politic”.

Nicolae Matei i-ar fi promis ofițerului de poliție o recompensă, „materializată prin acordarea, în data de 25 octombrie 2012, a două loturi de teren situate în Năvodari”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

„Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, prin simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de acești intermediari. Conform contractelor, prețul acestor terenuri este de 59.000 de lei”, a precizat DNA.

Avocatul lui Nicolae Matei, Petre Buneci, a declarat că toate acuzațiile sunt probate prin niște interceptări și „câteva post-it-uri” care nu au mare relevanță în dosar.

Acesta a subliniat că nu era posibil ca Nicolae Matei să încerce să îi ofere mită comisarului șef, atâta vreme cât între cei doi exista o dușmănie cunoscută la nivel public.

Avocatul a mai spus că persoana care s-a ocupat de intermedierea vânzării terenurilor ce ar fi fost oferite drept mită, în suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, era de fapt un ofițer infiltrat de către anchetatori.

Buneci a arătat că între probele procurorilor se numără și o serie de interceptări, care însă, în opinia sa, nu ar avea nicio relevanță. Avocatul a precizat că, în transcrierea înregistrărilor ambientale, doar polițistul este cel care vorbește și, practic, îl instigă pe Nicolae Matei, iar în dreptul clientului său apar doar puncte de suspensie.

Avocatul a mai arătat că primarul din Năvodari nu a dat nicio declarație în fața anchetatorilor.

Nicolae Matei este membru PSD și primar al orașului Năvodari din 2008.

Presa locală a relatat că în ultimi patru ani primarul Nicolae Matei, asociat în SC Dormarbib Grup, ar fi fost implicat în mai multe tranzacții imobiliare și licitații „cu dedicație”.

Potrivit presei, câștigarea dreptului de proprietate asupra Taberei de copii de la Năvodari a fost una dintre cele mai profitabile afaceri realizată de primarul Nicolae Matei. Astfel, la inițiativa acestuia 60 de hectare de teren, sute de cabane, spații de cazare, administrative și comerciale, anexe, amfiteatrul și cantine au intrat, în 28 iulie 2011, în patrimoniul SC Tabăra Năvodari SA.

Acționarii acestei societăți sunt SC Dormarbib Group SRL, cu 60% din acțiuni și Consiliul Local Năvodari, cu 40% din acțiuni.

Potrivit hotărârii Consiliului Local nr. 152 din iulie 2011, Primaria Năvodari a venit cu aportul în natură, 60 de hectare teren, iar firma lui Gurgu Isidor, cumnatul primarului Matei, s-a obligat ca în decurs de un an să contribuie la această asociere cu aportul de capital prin care să acopere echivalentul celor 60 de procente, aproximativ nouă milioane de lei.