Primarul din Năvodari, reținut pentru fapte de corupție

Publicat: 29 08. 2014, 17:07
Actualizat: 28 09. 2018, 00:35

Conform surselor judiciare citate, Nicolae Matei a fost audiat la DNA Constanța, ulterior el fiind reținut pentru două presupuse fapte de corupție.

Nicolae Matei a fost dus în arestul Poliției Constanța.

De altfel, vineri după-amiază primarul Nicolae Matei a postat pe Facebook un mesaj în care spune că „de teama DNA funcționarii publici refuză să mai semneze și acte banale”, iar astfel se pierd proiecte europene.

„A fi primar în România de astăzi echivalează cu pierderea libertății! Rușine Parlamentului că nu adoptă legi care să înlăture abuzurile procurorilor! Toți primarii din România au câte două-trei dosare, dar în niciun oraș nu se deschide o fabrică să mai producem ceva! Funcționarii publici refuză să mai semneze și acte banale de frica DNA! Pierdem proiecte europene! Tema corupției e falsă și avem nevoie de conducători care să relanseze economia! Motivul sărăciei și neajunsurilor e că numai producem nimic! România e stat polițienesc! Nu mă fac vinovat de faptele de care sunt acuzat! Nu pot să scriu neadevăruri și să bag la pușcărie oameni nevinovați!”, scrie primarul în postarea de pe Facebook.

Recent, proiectul inițiat de primarul Nicolae Matei și care prevede construcția unei faleze și a unor blocuri și spații comerciale la Năvodari a atras nemulțumirea celor mai importante patronate din turism, ANAT și FPTR, care au susținut că dacă va fi făcută investiția va fi distrusă plaja din stațiune.

Alin Burcea, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a explicat că în urmă cu câteva săptămâni mai multe persoane au început să facă măsurători pe plaja din Năvodari, afirmând că lucrează pentru primărie. Patronatele din turism s-au sesizat și au început să facă cercetări, aflând că Primăria Năvodari a depus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care prevede construirea pe plajă a unei faleze lungi de șase kilometri și late de 16 metri, la 60 de metri de mare. Astfel, plaja va fi limitată la maxim 60 de metri lățime, în condițiile în care este în vigoare o lege care prevede că nu se poate construi la distanță mai mică de 150 de metri de mare, potrivit lui Alin Burcea.

Contactat atunci de MEDIAFAX, Nicolae Matei afirma că nu va renunța la ideea sa, ba mai mult, ia în calcul să facă plângere penală pe numele celor care obstrucționează proiectul.

Nicolae Matei preciza că proiectul este în valoare de aproximativ 60 de milioane de lei și va fi realizat cu fonduri europene.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că va examina dacă va trimite Corpul de Control la Năvodari pentru a verifica situația construcțiilor pe care Primăria vrea să le ridice în zona plajei, el menționând că, dacă e vorba de decizii ale autorității locale, acestea pot fi atacate în instanță.

Nicolae Matei, în vârstă de 47 de ani, este primar al orașului Năvodari din anul 2008. De asemenea, din anul 2005 Nicolae Matei deține și funcția de președinte al PSD Năvodari, iar din 2010 este vicepreședinte al organizației județene, el fiind membru PSD din anul 2000.

Potrivit CV-ului său de pe site-ul Primăriei, Nicolae Matei este om de afaceri din anul 1992 în domeniul industriei constructoare de mașini, agricultură (avicultura), comerț cu mărfuri industriale și materiale de construcții.

Primarul Nicolae Matei a fost condamnat, în 8 aprilie, de Tribunalul Constanța, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, următorul termen fiind stabilit pentru 18 septembrie.

Procurorii DNA îl acuză pe primarul orașului Năvodari că, în perioada iunie – octombrie 2012, i-ar fi solicitat unui ofițer de poliție judiciară cu funcție de conducere, denunțător în cauză, să-i ofere protecție în anchetele penale care-l vizau și să intervină în aceste anchete, pe care Nicolae Matei le considera abuzive, nejustificate și motivate politic. În schimbul acestor intervenții, în 25 octombrie 2012, edilul i-ar fi dat ofițerului de poliție două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piață de 46.160 de euro. Cele două terenuri ar fi fost date prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 de lei, însă în realitate nu s-a achitat niciun ban. Unul dintre intermediari, Nicolae Vâlcu, este judecat pentru mărturie mincinoasă și fals în declarații, fiind acuzat că a dat în fața notarului o declarație în care a arătat că a primit cei 59.000 de lei.