Primarul din Piatra Neamț, după incendiul de la secția ATI: „Este o zi de doliu. Un medic mi-a spus că trebuie dărâmat spitalul. S-au făcut doar cârpeli”

Publicat: 15 11. 2020, 10:53
Actualizat: 15 11. 2020, 10:54
Primarul din Piatra Neamț, după incendiul de la secția ATI: „Este o zi de doliu. Un medic mi-a spus că trebuie dărâmat spitalul. S-au făcut doar cârpeli” / Sursă FOTO: Mihai Pop (Gândul.ro) & Exploziv TV Neamț

Primarul orașului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, a anunțat în dimineața zilei de duminică, 15 noiembrie, că ziua este una de doliu în urma tragediei care a avut loc la secția ATI, unde 10 persoane și-au pierdut viața iar mai mulți pacienți au fost grav răniți.

Andrei Carabelea a susținut că în cadrul unității spitalicești au fost făcute doar „cârpeli” în ultimii ani, dar și faptul că un medic i-a transmis că spitalul ar trebuie dărâmat din această cauză, potrivit declarațiilor făcute la B1TV.

Primarul:  „Este o zi de doliu în Piatra Neamț, toată lumea este afectată”

„Este o tragedie care ne trezește pe toți într-un șoc cumplit. Este o zi de doliu în Piatra Neamț, toată lumea este afectată. Este regretabil că ne descoperim atât de multe probleme la sistemul medical din România și este cumplit că un spital în anul 2020 nu este dotat cu toate sistemele de prevenire și stingere a incendiilor și că tot cârpim spitale vechi pe care nu le putem aduce în stadiul de funcționare”, a declarat Andrei Carabelea.

De asemenea, primarul a subliniat faptul că spitalul este vechi iar în ultimii ani s-au făcut doar „cârpeli”.

Andrei Carabelea: „Sunt reabilitări făcute pe stilul de cârpeli”

„Aseară împreună cu domnul ministru al Sănătății, cu prefectul și cu conducerea spitalului județean am ajuns la concluzia că secția ATI va reveni la etajul 3, de acolo de unde a fost mutată zilele trecute și se face o evaluare a dotărilor, inclusiv solicitările legate de personalul medical. Cert este că discutând cu medicii aseară, unul dintre doctori mi-a răspuns la întrebarea ce aș putea face pentru dumneavoastră: Dărâmați acel spital, este un spital vechi în care circuitele nu mai pot fi actualizate pentru a face față provocărilor curente. Sunt reabilitări făcute pe stilul de cârpeli”, a mai explicat primarul.

Irina Popa, purtător de cuvânt ISU Neamț: „Spitalul are o autorizație de incendiu mai veche de 30 de ani”

Incendiul care a izbucnit la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț – și care a dus la pierderea a 10 vieți omenești, alte 7 persoane fiind rănite – ridică numeroase semne de întrebare, nu numai în ceea ce privește cauzele tragediei, ci și atunci când se discută despre siguranța pacienților aflați în spitalele din România.

Specialiștii vorbesc acum despre o suprasolicitare a echipamentelor, în condiții de pandemie, însă realitatea este că România „suferă” la acest capitol și – după tragedia de la „Colectiv” – ne confruntăm, acum, cu un alt moment de coșmar.

Irina Popa, purtător de cuvânt ISU Neamț, a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a primit autorizații de securitate la incendiu de la ISU – pentru etajele 4 și 5, modernizate – în anii 2015, respectiv 2016.

Însă nu se poate trece cu vederea un aspect esențial. Clădirile care fac acum obiectul acestor autorizații sunt construite înainte de anii `90, în această situație regăsindu-se și SJU Piatra Neamț, cu o autorizație… mai veche de 30 de ani.