Prima pagină » Știri » Primarul din Slatina, Minel Prina, arestat la domiciliu în dosarul Vâlcov

Primarul din Slatina, Minel Prina, arestat la domiciliu în dosarul Vâlcov

Primarul din Slatina, Minel Prina, arestat la domiciliu în dosarul Vâlcov
Primarul din Slatina, Minel Prina, a fost arestat la domiciliu, în baza unei decizii de sâmbătă seara a instanței supreme, procurorii DNA având suspiciuni că edilul este vinovat de trafic de influență, sentința fiind luată în dosarul de corupție al ministrului Darius Vâlcov.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dispus ca Lucian Petruț Sușală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina, să fie arestat preventiv. El este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracțiunea de trafic de influență, evaziune fiscalăș și spălare de bani.

Deciziile de arestare la domiciliu, respectiv de arestare preventivă, pot fi contestate tot la instanța supremă.

Ministrul Darius Vâlcov a fost, vineri seară, audiat la DNA. Procurorii i-au adus la cunoștință faptul că este suspect de trafic de influență. La ieșirea din sediul parchetului, Vâlcov a spus că este nevinovat și a negat că ar fi luat mită.

Anchetatorii au dispus cercetare sub control judiciar a lui Bogdan Petrică Timofte și a lui Cristian Constantin Tomescu. Ambii sunt suspectați de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracțiunea de trafic de influență, evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, care avea la acel moment calitatea de primar al municipiului Slatina, județul Olt. Omul de afaceri i-a propus lui Vâlcov ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, pentru a câștiga niște licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt”.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”, arată procurorii.

Conform sursei citate, cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au eliminat din caietul de sarcini, în mod abuziv, o parte din condițiile de eligibilitate pentru a favoriza firma omului de afaceri, la comanda actualului ministrul al Finanțelor.

În final, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

„Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, potrivit procurorilor anticorupție.

Procurorii au ajuns la concluzia că, începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov.

În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu actualul primar din Slatina, Minel-Florin Prina, care la vremea respectivă era viceprimar al municipiului. Prina știa de înțelegerea dintre cei doi și a hotărât, pentru a disimula proveniența ilegală a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu.

„De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani”, potrivit anchetatorilor.

Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive.

Anchetatorii au mai stabilit că, în urma înțelegerii cu omul de afaceri, ministrul Finanțelor a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

În cauză, DNA efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Social-democratul Minel Prina a fost viceprimar al Slatinei, iar după alegerile din 9 decembrie 2012, când primarul Darius Vâlcov a demisionat din funcție fiind ales senator, a preluat prerogativele de primar. În februarie 2013, Minel Prina a câștigat cu peste 70 % alegerile parțiale organizate la Slatina pentru fotoliul de primar, fiind desemnat de către USL să candideze la această funcție, deși în decembrie 2012 a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție.

Minel Prina, fost director al Direcției Tehnice a Primăriei Slatina, și Marian Diaconu, fost viceprimar al municipiului Slatina, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în noiembrie 2009, fiind acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii DNA au stabilit că în perioada august 2004 – martie 2006 Marian Diaconu, în calitatea sa de viceprimar al municipiului Slatina, cu atribuții de coordonare a Direcției Tehnice – Compartimentul Investiții, Lucrări Publice, Licitații, și Minel Prina, în calitate de director al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Slatina, au atribuit în mod ilegal unor firme 18 contracte pentru execuția unor lucrări.

În 7 decembrie 2012, magistrații Curții de Apel Craiova l-au condamnat definitiv pe Prina la patru ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, lui Prina i-au fost intezise mai multe drepturi, printre care dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dar și dreptul de a ocupa o funcție ca aceea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii. Magistrații Curții de Apel Craiova au dispus însă și suspendarea executării „pedepsei accesorii” pe durata termenului de încercare de șase ani, astfel că acesta a putut candida la alegerile din 3 februarie.