Primarul Gheorghe Nichita a revenit la serviciu. Care a fost PRIMUL lucru pe care l-a spus

Publicat: 05 05. 2015, 09:45

„În acest moment este normal să nu fac nicio declarație. Stiu că sunt multe întrebări și multe lucruri de spus, însă va veni momentul în care voi spune tot ce trebuie spus. În această etapă sunt într-o situație în care nu pot face niciun fel de declarații”, a declarat, marți dimineață, primarul Gheorghe Nichita, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Marți este prima zi în care Nichita merge la primărie, după ce a fost reținut de procurorii DNA.

Luni, primarul și-a luat o zi de concediu de odihnă.

Procurorii DNA au dispus, vineri, începerea acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a primarului Iașiului, Gheorghe Nichita, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (cinci acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alături de el, au fost reținuți directorul general al Poliției Locale Iași, Liviu Hliboceanu, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (3 acte materiale) și abuz în serviciu, și Ștefan Avîrvarei, șef servicu în cadrul Poliției Locale, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, complicitate la abuz în serviciu, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Ulterior, Tribunalul București a decis că Gheorghe Nichita va fi cercetat în libertate sub control judiciar, ca și șeful Poliției Locale ieșene și șeful de serviciu din instituție reținuți joi seară de procurorii DNA. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Șefa unui serviciu din Primăria Iași, Adina Samson, în vârstă de 33 de ani, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relație de câțiva ani, l-ar fi denunțat pe acesta la DNA, după ce el i-ar fi pus pe polițiștii locali să o urmărească, susțineau jurse judiciare.

De altlfel, Adina Samson și alți doi șefi de servicii din cadrul Primăriei Iași, Dumitru Tomorug și Eugen Chișcă, au fost ridicați, joi seară, de procurorii DNA și duși la București, unde au fost audiați în acest dosar.

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, s-a folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajați ai Poliției Locale și ai altor instituții din Primărie, pentru a își urmări iubita și a amenința un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie-aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcția deținută, în mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu și Avîrvarei, dar și pe alți angajați ai Primăriei să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informațiile astfel obținute și să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informații, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite. În aceeași perioadă, Nichita, cu intenție, i-a determinat pe ceilalți doi inculpați să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.

În cursul lunii martie 2015, spun anchetatorii, Ștefan Avîrvarei a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei municipiului Iași, pentru ca aceasta, la instigarea primarului, să facă transferuri bancare în valoare de 2.000 lei în contul unui angajat al unei instituții publice, aflată în subordinea edilului. Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităților de supraveghere.

Nichita era ținut la curent cu activitățile de supraveghere, în timp real, continuau și atunci când acesta era plecat din localitate, potrivit DNA.

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, Avîrvarei, determinat de Nichita, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția acestuia din urmă, în același scop. Această aplicație de tip „spy”, a fost instalată din dispoziția lui Nichita pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiași luni, primarul municipiului Iași l-a determinat pe Avîrvarei să acceseze fără drept sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locația GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicații Skype, WhatsApp.

Gheorghe Nichita este primar al Iașiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind și lider al organizației județene a partidului, dar și vicepreședinte la nivel național.