UPDATE Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a plecat de la ICCJ, vineri noapte, după ce i-a expirat ordonanța de reținere, el spunând că este pregătit pentru orice și va aștepta acasă decizia instanței în cazul cererii DNA de arestare a sa, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție.
Marian Vanghelie a ieșit din sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție sâmbătă, în jurul orei 00.40, ordonanța de reținere emisă pe numele acestuia expirând vineri, în jurul orei 22.45.
Marian Vanghelie a intrat la procesul în care se judecă arestarea sa preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casație și Justiție. „Am un loc în celulă pentru Ponta și Oprea”, a spus Vanghelie, în timp ce intra în sala de judecată.
Procurorii DNA informează că Marian Vanghelie este urmărit penal pentru abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, în timp ce vărul său Mircea Sorin Niculae este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani, iar Adrian Murgoci (șoferul lui Vanghelie), Laura Ciocan și Sorin Ciocan (apropiați ai lui Vanghelie) sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și mărturie mincinoasă. Cei 4 sunt reținuți și se propune arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii DNA arată că din 2007 până în prezent, Marian Vanghelie a ajutat un om de afaceri (este vorba despre Marin Dumitru, arestat anterior – n.r.) să obțină contracte pentru lucrări publice în valoare de aproximativ 2 miliarde de lei (aproximativ 450 de milioane de euro). În schimb, Vanghelie a perceput un comision de aproximativ 20% din aceste contracte (adică aproximativ 90 de milioane de euro) încheiate în Primăria sectorului 5 și instituții subordonate și firma lui Marin Dumitru.
Comisionul respectiv a fost plătit de omul de afaceri prin intermediul vărului lui Vanghelie, Mircea Sorin Niculae, și unui alt apropiat de-al lor. O parte din comision, susține DNA, a fost plătită de firma lui Marin Dumitru, Premier Palace SRL (controlată prin offshore-uri), prin contracte „nejustificate din punct de vedere comerciale”, către firme controlate de interpuși ai lui Vanghelie.
„Din datele existente în cauză a reieșit că beneficiare ale unor astfel de contracte (și a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele și societățile București S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin) și Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan Laura)”, arată DNA.
O altă parte din comision ar fi fost plătită prin cedarea a două imobile noi unor persoane apropiate de Vanghelie. O altă parte de comision a fost plătită prin cedarea de către un om de afaceri a unei firme către apropiați ai lui Vanghelie.
O altă modalitate de plată a comisionului, susține DNA, a constat în achitarea de către firmele lui Marin Dumitru a cheltuielile de renovare și amenajare a unor spații utilizate de către o firmă controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (unde asociat este inculpatul Niculae Mircea-Sorin, vărul lui Vanghelie).
În aceeași perioadă, Marian Vanghelie și vărul său (acționart la București SA și Fashion Brand Management) au folosit banii din mită la achiziționarea unor bunuri mobile și imobile, pe care le introduceau în patrimoniul firmelor controlate de ei. Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienței cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie de la administratorul mai multor societăți comerciale, susține DNA.
Vanghelie a ascuns și proveniența acțiunilor la firma Eurowest Imob Consulting, pretinse de la un om de afaceri (firma a ajuns pe numele șoferului său, Adrian Murgoci – n.r.).
Procurorii notează că la audierile de joi, 12 martie, Adrian Murgoci, Laura Ciocan și Sorin Ciocan au făcut afirmații mincinoase „în legătură cu fapte și împrejurări esențiale, acționând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, sub aspectul comiterii infracțiunilor menționate anterior”.
DNA a beneficiat în acest dosar de sprijinul SRI, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și al Grupului de Lucru pentru Combaterea și Documentarea Infracțiunilor de Evaziune Fiscală și Spălarea Banilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.