Primarul Mihai Chirica, despre Educație: Cititul în ghioc a crescut foarte mult în România
La deschiderea anului universitar de la USAMV Iași, primarul Mihai Chirica a spus, luni, că este optimist, având în vedere rezultatele foarte bune obținute de universitate, dar și pesimist, când vine vorba de educația românilor.
„Pesimism real, bazat pe cifrele reci, sintetice ale unei analize statistice asupra locului în care se află România în ceea ce privește cititul cărților. Probabil că dintre cititul în general, cititul în ghioc și alte mijloace de chiromanție au crescut foarte mult în România. Așa este, domnule președinte al Senatului (Senatul universității – n.r.), așa este starea națiunii în momentul de față, și aș completa, în același analize statistice pe care le-am scos din studiile Eurostat, dar și din analizele făcute de noi, România în continuare se află pe ultimile poziții în ceea ce privește educația”, a declarat Mihai Chirica.
Primarul Iașului a continuat, explicând că este revoltat de fiecare dată când trebuie să le amintească celor care conduc țara despre aceste statistici.
„România este țara cu cel mai mare absenteism școlar din Europa. România este țara cu cel mai mic procent de absolvenți de studii superioare, România este țara cu cel mai mare abandon școlar. România a devenit din păcate țara pe ultimul loc în statistica europeană în ceea ce privește activitatea de cercetare și inovare. A reușit să ne depășească și Ucraina, care a făcut cercetare și inovare în stare de război. Toate lucrurile acestea sunt semnale de alarmă puternice, profunde, care vorbesc despre o țară care se dezintegrează ușor dar sigur datorită faptului că elementul, liantul unei națiuni îl reprezintă educația. Acesta este motivul pentru care am spus public și am să repet mereu: România este cel mai mare furnizor de forță de muncă din Europa și din lume slab pregătită, care vulnerabilizează această forță de muncă și o face perdantă într-o competiție cu alți muncitori din Europa sau din lume. Acesta este motivul pentru care elitele s-au subțiat ca număr într-o manieră atât de evidentă încât decalajul celor care ne fac cinste și marea masă a celor cu care nu ne mândrim devine foarte mare”, a mai spus Chirica în discursul său.
Primarul Iașului i-a răspuns președintelui Senatului USAMV Iași, care, în discursul său, a citat dintr-un studiu despre cât de mult, cum și ce citesc românii. Chirica a vorbit și despre cei din Parlament sau Guvern și despre faptul că cei care au făcut legile Educației „sunt agramați”.
„România are două instituții care definesc statul de drept: Parlamentul și Guvernul, cei care fac legi și cei care trebuie să le aplice. Dacă cei care fac legi despre educație au furat studii, au furat doctorate, sunt agramați și sunt puși în măsură să răspundă nivelului de educație al acestui popor, oare ce pretenții avem? Câți dintre parlamentarii din 1990 încoace și-au terminat bacalaureatul la 18 ani? Câți dintre ei au terminat studiile universitare la 23 – 24 de ani? Câți dintre cei care au terminat la 24 de ani le-au făcut la o universitate recunoscută măcar în topul primelor zece din România și dinafara țării? Câți dintre cei care și-au dat doctoratul l-au absolvit în una din aceste universități? Câți dintre profesorii care au condus lucrările de doctorat pot spune cu mâna pe Biblie că a fost o lucrare cinstită? Trecând în revistă toate acestea putem trage o concluzie și să vedem câte din legile care au vizat educația românilor de 30 de ani sunt cu adevărat necesare acestui stat și care a fost rezultatul aplicării acestor legi”, a mai spus Chirica.