Imediat după reținere, agenți de pază și simpatizanți ai lui Usatîi au blocat vehiculele autorităților și au izbucnit scurte îmbrânceli între manifestanți și forțele de ordine.
Renato Usatîi a fost dus la Procuratura Generală din Republica Moldova.
„Renato Usatîi a fost privat de libertate ilegal. Nu am fost lăsată să îl însoțesc. A fost transportat cu forța”, a declarat avocata acestuia, Ana Ursache.
Liderul formațiunii proruse Partidul Nostru plecase marți în Rusia după ce Procuratura Generală anunțase inițierea cercetării penale în cazul său. Renato Usatîi a publicat online înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat, arestat pentru corupție, și omul de afaceri Ilan Shor, precizând că a interceptat discuțiile pentru a arăta că aceștia sunt complici.
Procuratura Generală din R.Moldova s-a autosesizat și a început urmărirea penală în cazul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor și Vlad Filat, dar și a afirmațiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari și politicieni. Cercetarea penală este efectuată de Secția pentru criminalitate organizată din cadrul Procuraturii Generale, sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcare a dreptului la secretul corespondenței.
Renato Usatîi, care este primarul orașului Bălți, a declarat, într-o emisiune la postul moldovean de televiziune Realitatea TV, că are înregistrări și cu discuțiile liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleț, ale fostului premier Iurie Leancă și ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice.
Potrivit lui Usatîi, aceste convorbiri telefonice nu au fost interceptate de Serviciul moldovean de Securitate (SIS), ci de o aplicație-spion pentru telefoane mobile. „Pe telefon vine un mesaj în care apare o aplicatie și cere să fie instalată. Odată instalată, această aplicație poate citi toată informația din telefon”, a explicat el. „Am demonstrat pe parcursul anului trecut că Usatîi este un virus care intră acolo unde îi trebuie. Am declarat anul trecut că Filat o sa fie supravegheat și va ajunge la pușcărie. Și am fost nevoit să-mi îndeplinesc promisiunea în fața cetățenilor și am fost nevoit chiar și pentru securitatea mea. Am făcut acest lucru pentru a demonstra că Shor și Filat sunt complici”, a declarat Usatîi în cadrul emisiunii „Pahomi”.
Politicianul a mai dezvăluit că Filat ar fi încercat să-l convingă pe Shor, în prezent primar al orașului Orhei, să-și asume toată vina pentru furtul banilor din sistemul bancar al Republicii Moldova și să părăsească țara, fugind în Israel. Ulterior, Vlad Filat ar fi fost ales în funcția de președinte al țării, iar după câteva luni de mandat l-ar fi chemat pe Shor înapoi în R.Moldova. Vlad Filat este în arest preventiv pentru luare de mită și fraude.
Renato Usatîi este unul dintre organizatorii mitingurilor proruse de la Chișinău. Formațiunile proruse Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, și Partidul Nostru, condus de primarul din Bălți, Renato Usatîi, cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleț, a președintelui Nicolae Timofti și alegeri parlamentare anticipate.
Cine este Usatîi, primarul milionar din Bălți
La Bălți, milionarul Renato Usatîi, 36 de ani, a câștigat în 2015 primăria cu peste 73% din voturi, reprezentând propriul partid, „Partidul Nostru”, fostul Partid Țărănesc Creștin Democrat. Usatîi are legături de afaceri puternice cu Kremlinul, precum și cu serviciul secret FSB, firmele sale lucrând cu Căile Ferate Ruse, un gigant de stat al Rusiei. Conform unui documentar realizat de Rise Project, Usatîi este cel care a preluat banca Universalbank de la Chișinău, lăsându-l pe milionarul Gherman Gorbunțov fără acțiuni la această bancă.
În noiembrie 2014, partidul său „Patria” a fost eliminat din cursa electorală pentru Parlament, iar Usatîi a fugit la Moscova, după ce autoritățile de la Chișinău l-au acuzat că a primit finanțare ilegală din Rusia (aproape 400.000 de euro).
De asemenea, autoritățile moldovene au pus partidul lui Usatîi în legătură cu gruparea paramilitară „Antifa”, după un raid asupra membrilor săi în urma căruia a fost găsit un întreg arsenal – grenade, lansatoare de grenade, pistoale, muniție, etc. Gruparea ar fi pregătit un „Maidan sângeros” la Chișinău, după modelul protestelor de la Kiev, urmărind destabilizarea puterii politice din Moldova și atacarea unor instituții de stat. Un deputat apropiat de această mișcare se afla pe listele de candidați ai partidului lui Renato Usatîi.