Judecătorii au admis propunerea de arestare preventivă, după ce procurorii au descoperit că primarul Tudor Pendiuc suna cunoscuți, în perioada arestului la domiciliu, și le cerea să-i fie dați la telefon suspecți din dosarul său, iar când vorbea cu aceștia li se adresa ca și cum ar fi discutat tot cu cei apelați inițial.
În același dosar, DNA a cerut înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu arestarea preventivă și pentru omul de afaceri Constantin Scarlat, reprezentant al SC CNCD SA, pentru că „a încălcat obligația stabilită de instanță de a nu părăsi imobilul fără permisiunea organului judiciar”, însă solicitarea anchetatorilor a fost respinsă de judecătorii Tribunalului București.
În acest dosar, în 7 noiembrie, Tribunal București a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului Tudor Pendiuc și a lui Constantin Scarlat. În urma contestației, Curtea de Apel București a dispus, în 19 noiembrie, ca Pendiuc și Scarlat să stea în arest la domiciliu. În timpul arestului la domiciliu, aceștia trebuiau să nu părăsească locuințele fără permisiunea anchetatorilor, să nu comunice cu ceilalți inculpați din dosar și cu martori, precum și să se prezinte în fața procurorilor sau la instanță ori de câte ori sunt chemați.
Pendiuc este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.
Potrivit procurorilor DNA, societatea de transport public local din Pitești, SC Publitrans 2000 SA, deținută în totalitate de Consiliul Local Pitești, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziționate de Consiliul Local.
Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării celor 80 de autobuze, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între SC Publitrans 2000 SA și societățile CNCD SA și Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 de lei).
Cele două firme erau obligate să dețină în proprietate autobuzele, însă acestea au fost achiziționate în leasing, cu puțin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local.
De asemenea, Pendiuc este acuzat că a modificat documentația de achiziție (fișa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere în participațiune societăților CNCD și Girexim Universal și că nu a desființat contractul, în condițiile în care asocierea de firme nu deținea autobuzele în proprietate.
Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Pitești pentru prima dată în anul 1992 și de atunci ocupă fără întrerupere această funcție, fiind reales de piteșteni la fiecare patru ani.
Tudor Pendiuc conduce PSD Argeș, după ce fostul președinte al organizației județene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.