Primarul Sectorului 1 desființează speculațiile referitoare la PUZ: „Nu se vor mai putea construi blocuri între case”. Ce se va întâmpla cu Pădurea Băneasa și Parcul Herăstrău
Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, desființează speculațiile potrivit cărora În noul Plan Urbanistic Zonal ar fi prevăzute transformarea bazei Pro Rapid în centru de afaceri și tranformarea pădurii Băneasa dar și a parcului Herăstrău în zone construibile. Primarul dă asigurări că în noul Plan Urbanistic Zonal nu se pune problema de o zonă construibilă în Pădurea Băneasa, și nici de ridicarea unor blocuri între case, sau în parcul Herăstrău.
Daniel Tudorache a făcut precizări referitoare la Planul Urbanistic Zonal (PUZ) realizat în cadrul Sectorului 1. Unul dintre punctele prevăzute în PUZ se referă la interzicerea defrișărilor și contrucțiilor în Pădurea Băneasa, a declarant Tudorache într-un interviu pentru dcnews. Primarul a vorbit despre o petiție care circulă în spațiul public și care contestă PUZ-ul, denumită: „Salvați Parcul Herăstrău și Pădurea Băneasa – Opriți PUZ-ul Sectorului”. Tudorache a dat asigurări că PUZ-ul nu afectează nici pădurea și nici parcul.
Se vor permite defrișări în Pădurea Băneasa? Daniel Tudorache: „Exclus!”
Întrebat dacă ă PUZ Sector 1 permite defrișări în Pădurea Băneasa, primarul a răspuns: „Exclus! Exact prin PUZ coordonator al Sectorului 1 NU se mai permit defrișări în Pădurea Băneasa. De fapt, în urma obținerii avizului de la Garda Forestieră, toate terenurile care apar în amenajamentele silvice au fost propuse, prin PUZ, să treacă în extravilan, astfel, conform legii pădurilor, pe ele nu se va mai putea construi. Dacă ne raportăm la PUG Municipiul București, aprobat în 2000, prin PUZ Sector 1, scade intravilanul și crește suprafața de pădure, deci de spațiu verde real! În Pădurea Băneasa nu se va mai putea construi, prin instrumente legale!
Daniel Tudorache: După aprobarea PUZ-ului, nu se vor mai putea construi blocuri între case
De asemenea, Daniel Tudorache a vorbit și despre blocurile care nu vor mai putea fi construite în cartierele de case:
„Chiar prin PUZ am reușit să creăm un mecanism de protejare a cvartalelor de case. Zonele de case, numite generic ca zone de L, vor permite construirea de locuințe INDIVIDUALE. Această măsură a fost luată pentru protejarea arealelor deja constituite cu o anumită tipologie de construcții, dar și pentru respectarea acestui principiu pentru zonele noi. Din experiența acumulată până acum, am constatat nemulțumirile cetățenilor legate de aceste “blocuri între case”, consecințe ale disfunctionalităților evidente generate de un regulament învechit, coroborat cu tendința ultimilor ani, de dezvoltare necontrolată, dar și cu vidul legislativ pentru acest segment. Pentru că NE PASĂ, am găsit o soluție în vederea rezolvării acestei probleme. După aprobarea PUZ-ului, NU SE VOR MAI PUTEA CONSTRUI BLOCURI ÎNTRE CASE!”
Nici Parcul Herăstrău nu este pe lista zonelor în care se pot construi blocuri: „În primul rând, PUZ Coordonator al Sectorului 1 NU REGLEMENTEAZĂ ZONE CONSTRUITE PROTEJATE! Sunt convins că trageți deja singuri concluziile răutăților și dezinformărilor lansate în spațiul public pentru a năuci cetățenii”, a explicat Tudorache în cadrul interviului.
Permite PUZ-ul construirea de blocuri în Parcul Herăstrău? Daniel Tudorache: „Niciodată!”
Întrebat dacă avantajează PUZ-ul Sectorului 1 dezvoltatorii imobiliari în detrimentul cetățenilor, Tudorache a răspuns că „Dezvoltarea propusă prin PUZ Coordonator Sector 1 pleacă de la documentațiile de urbanism anterior aprobate, și care au produs deja efecte juridice, și stabilește un nivel de reglementare echilibrată, ținând totodată cont de statutul de oraș capitală europeană, pe care îl are Municipiul București”.
Primarul Sectorului 1 a precizat că nu există mai multe versiuni ale PUZ-ului și a contestat veridicitatea petiției împotriva planului urbanistic, menționând că semnatarii care susțin că PUZ-ul va avea efecte negative asupra Pădurii Băneasa și a Parcului Herăstrău, nu pot fi verificate că aparțin locuitoruilor Sectorului 1.
Câți semnatari are petiția online care contestă PUZ-ul
„Prin această petiție se solicită transparentizarea procedurii de elaborare a PUZ-ului, lucru pe care administrația publică locală l-a făcut. Pentru a asigura transparența procesului de avizare a documentației, au fost făcute publice modificările de la nivelul documentației și au fost încărcate planurile rezultate în urma fiecărei etape. Acest lucru este iarăși contestat, cum am detaliat anterior.Petiția online Salvați Parcul Herăstrău și Pădurea Băneasa – Opriți PUZ-ul Sectorului 1 – a strâns până la momentul actual 14.237 de semnături, semnături despre care nu se poate afirma că sunt ale locuitorilor Sectorului 1.
Populația totală a sectorului este de aproximativ 250.000 de locuitori. Presupunând că semnatarii sunt toți din Sectorul 1, aproximativ 6% din locuitori au semnat această petiție. Însă, repet, nu cred că toți semnatarii sunt locuitori ai Sectorului 1”, a explicat primarul.