Prima pagină » Știri » Primarul Sighișoarei, în funcție de 14 ani: N-ar fi rău să se limiteze numărul de mandate succesive

Primarul Sighișoarei, în funcție de 14 ani: N-ar fi rău să se limiteze numărul de mandate succesive

Primarul Sighișoarei, în funcție de 14 ani: N-ar fi rău să se limiteze numărul de mandate succesive
Primarul Sighișoarei, Dorin Dăneșan, aflat în funcție de 14 ani, afirmă că "n-ar fi rău" să se limiteze numărul de mandate pentru aleșii locali, astfel încât aceștia să nu aibă posibilitatea "să facă nereguli mari", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Dorin Dăneșan, aflat la al patrulea mandat, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că „n-ar fi rău” să se limiteze numărul de mandate succesive pentru aleșii locali, având în vedere contextul actual, în care „s-a ascuțit lupta în clasa politică”.

„Probabil, având în vedere că în ultimul timp s-a ascuțit lupta în clasa politică, n-ar fi rău. Cred că ideea este să nu se dea posibilitatea aleșilor să facă nereguli mari. Nu știu să existe în alte țări vreo prevedere similară. Eu, oricum, sunt de acord cu ce hotărăsc parlamentarii”, a declarat Dăneșan.

Aleșii locali, primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali și județeni nu vor putea ocupa aceste funcții mai mult de două mandate succesive, conform unei inițiative legislative aprobate tacit, miercuri, de Camera Deputaților.

Inițiativa aparține deputaților PDL Cezar Preda și Gheorghe Udriște.

Proiectul prevede că nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcția de primar, consilier local, consilier județean, președinte consiliu județean decât cel mult pentru două mandate.

Inițiatorii au considerat că după două mandate consecutive, aleșii locali construiesc în jurul lor un sistem politic și instituțional local în care orice competiție electorală locală reală devine imposibilă și există situații concrete în care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunități a dus la acuzațiile de nepotism, conflict de interese sau corupție.

Proiectul a fost adoptat tacit, deoarece termenul de dezbatere și vot final din 15 octombrie a fost depășit. Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.

Autor
Autor

Citește și