Primarul Sorin Oprescu comentează arestarea unui subaltern pentru luare de mită: De unde dracu să știi? Le-am atras atenția la toți, de șase ani
„Ce să vă spun, doamnă? De unde dracu să știi? Le-am atras atenția la toți, de șase ani (..) Ce să comentez? O să își spună cuvântul justiția, fiecare e responsabil de ce face. Asta e treba procurorilor, să se pronunțe”, a spus Sorin Oprescu, la Parlament, unde a participat la aniversarea a 150 de ani de la înființarea Curții de Conturi.
Sorin Oprescu a arătat că nu știe ca procurorii să mai fi cerut documente de la Primăria Capitalei.
„Nu m-am mai informat, dar cred că nu. Stăm la dispoziție”, a adăugat Oprescu.
Primarul general al Capitalei a respins și informația potrivit căreia ar avea o relația de rudenie, prin alianță, cu Mădălin Dumitru.
„Nu sunt în nicio relație de rudenie”, a spus Sorin Oprescu.
Primăria Capitalei l-a suspendat din funcție pe directorul Direcției Generale de Infrastructură și Servicii Publice, Mădălin Dumitru, după ce acesta a fost reținut, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Șeful Direcției Infrastructură a municipalității, Mădălin Dumitru, a luat mită două mașini de lux, 50.000 de euro și 9.000 de lei, de la două firme, pentru a le obține lucrări în subcontractare și a recepționat lucrări neefectuate la Pasajul Băneasa, fiind decontați în plus 701 metri de parapet, potrivit DNA.
Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând din 5 iunie, ora 14.15, a lui Mădălin Ionică Dumitru, director al Direcției Generale Infrastructură și Servicii Publice din Primăria Municipiului București, pentru fals în declarații (trei acte materiale), efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția, participație improprie la delapidare, în formă continuată, luare de mită, abuz în serviciu și trei infracțiuni de trafic de influență, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.
Mădălin Dumitru va fi prezentat vineri Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii arată, în ordonanța de reținere, că în perioada 2009 – 2014, în calitate de director general în cadrul Direcției Infrastructură din Primăria Capitalei, președinte al comisiilor de evaluare, președinte al comisiei de recepție a lucrărilor, a pretins și primit de la o societate comercială foloase necuvenite de peste 9.200 de lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparații, renovare, instalații, în materialele necesare și în obiecte electrocasnice, pentru a-și exercita influența în vederea atribuirii și a derulării în bune condiții a contractelor, precum și pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.
Mădălin Dumitru mai este acuzat că, prin recepționarea unor lucrări neefectuate la obiectivul „Refacerea și consolidarea structurii de rezistență a Pasajului denivelat suprateran Băneasa”, a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz „Parapet metalic direcțional zincat” au fost decontați în plus 701 metri de parapet nepus în operă.
În ordonanța de reținere se mai arată că, în perioada 2009 – 2014, Mădălin Dumitru a primit de la reprezentanții a două societăți comerciale două autoturisme, un Mercedes și un BMW X6, precum și alte foloase necuvenite în cuantum de circa 50.000 de euro și 9.000 de lei, în vederea obținerii pentru acestea de lucrări în subcontractare, de avize sau aprobări, dar și pentru efectuarea plăților la timp.
Mădălin Dumitru mai este acuzat și că a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la veniturile realizate în perioada 2008-2013.
În ce privește acuzația de efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția, procurorii arată că, după numirea în funcția de director al Direcției Infrastructură, Mădălin Dumitru a continuat să administreze societățile Precon SRL și Magistral SRL, atât în mod direct, cât și prin intermediul altor persoane, fiind în continuare factorul de decizie în cadrul acestora.
În 28 mai, procurorii DNA au făcut 20 de percheziții în București și în județul Ilfov, la instituții publice, printre care și la Primăria Capitalei, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane. Anchetatorii au ridicat atunci documente din biroul lui Mădălin Dumitru și de la locuința acestuia, precum și din celelalte imobile percheziționate.
Direcția Națională Anticorupție preciza, într-un comunicat de presă, că în acest caz sunt vizați „funcționari cu atribuții în derularea de contracte finanțate din bani publici”.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 30 mai, că municipalitatea a pus la dispoziția DNA toate actele cerute de anchetatori, legate de Mădălin Dumitru. Oprescu preciza că procurorii DNA au cerut mai multe acte, printre care contracte de achiziții și alte documente din perioada 2010-2014, privind mai multe proiecte de infrastructură.