Potrivit unor surse apropiate anchetei, primarul Romeo Stavarache este acuzat de către procurorii anticorupție de comiterea a două infracțiuni, respectiv de tentativă de abuz în serviciu și complicitate la o tentativă de fraudare a fondurilor europene, în ambele cazuri fiind vorba despre aceeași investiție, și anume reabilitarea și modernizarea Pasajului Letea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În cazul primei infracțiuni, edilul de Bacău ar fi inițiat și susținut în Consiliul Local, în decembrie 2013, un proiect de hotărâre pentru alocarea unor fonduri suplimentare pentru continuarea derulării proiectului de reabilitare a pasajului, în sumă de 430.000 de lei.
În privința celei de-a doua acuzații, DNA susține că Stavarache ar fi solicitat Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est acordarea de fonduri suplimentare de la bugetul Uniunii Europene pentru acoperirea, de asemenea, a unor cheltuieli suplimentare la aceeași investiție.
În ambele cazuri, procurorii anticorupție ar fi constatat că respectivele cheltuieli nu ar fi fost eligibile și că nu ar exista documente justificative pentru lucrările făcute suplimentar de către constructor.
Pe lângă primarul Romeo Stavarache, alți peste 20 de angajați ai Primăriei Bacău, inclusiv șefi de servicii, sunt cercetați în același dosar, toți având, cel puțin deocamdată, calitatea de suspect.
Cu o investiție de 7,2 milioane de lei, Pasajul Letea a fost realizat, în mare parte cu fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, lucrările fiind derulate în perioada 2013-2014.
Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, care mai este judecat într-un dosar de corupție, și-a reluat activitatea la primărie pe 19 februarie, în urma a două săptămâni de concediu de odihnă, după ce, pe 2 februarie, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlui judiciar.
Edilul din Bacău a fost arestat preventiv în 1 iulie 2014, iar în 3 septembrie același an a fost plasat în arest la domiciliu. Tot în 3 septembrie anul trecut, instanța supremă a stabilit ca și ceilalți doi inculpați din dosar, Liviu Goian și Liviu Vasile Cenușă, să fie judecați în stare de arest la domiciliu.
La sfârșitul lunii noiembrie 2014, Stavarache a ajuns la spital, unde i-a fost montat un dispozitiv pentru monitorizarea tensiunii arteriale, după ce a acuzat probleme cardiace. Înainte, primarul băcăuan a primit acceptul Curții de Apel Bacău de a-și părăsi locuința.
La 25 iulie 2014, DNA a dispus trimiterea în judecată a primarului Bacăului, pentru cinci infracțiuni de luare de mită comise în perioada 2008 – 2011, suma totală pe care ar fi primit-o edilul ridicându-se la peste 2,3 milioane de lei.
În același dosar, sunt judecați oamenii de afaceri Costel Cășuneanu, Liviu Vasile Cenușă și Liviu Goian, precum și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008 – 2011, Romeo Stavarache a pretins și primit, direct sau prin intermediul celorlalți inculpați, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani. Procurorii anticorupție mai spun că toate sumele de bani au fost primite de către Stavarache prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Vasile Cenușă și Constantin Apostol.
În acest dosar, s-a dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri ale lui Stavarache: un teren compus din trei loturi și patru corpuri de clădire, până la concurența sumei de 2.390.459 de lei.
Romeo Stavarache este primar al municipiului Bacău din 2004.