Primele avioane de vânătoare F-16 vor ajunge în România anul viitor

Publicat: 09 02. 2015, 12:14

Mircea Dușa a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la Divizia 4 Infanterie „Gemina”, că un nou contingent de piloți și personal tehnic va pleca în Portugalia la pregătire, în perioada următoare.

„În domeniul forțelor aeriene am finalizat programul major început în 2007, de înzestrare cu avioane pentru transport strategic și militar. Continuăm programul de înzestrare cu avioane de vânătoare F-16, șase din cele 12 pe care le achiziționăm sunt modernizate și piloții noștri, inginerii și tehnicienii pe care îi avem plecați în Portugalia se instruiesc deja pe aceste avioane, iar piloții au trecut de la prima etapă, de acomodare cu zborul, la acțiuni aer-sol. Un nou contingent de piloți și personal tehnic vor pleca în Portugalia la pregătire. Urmează ca piloții noștri să urmeze un alt stagiu de pregătire în SUA, iar spre sfârșitul anului 2016 vom avea în țară și primele avioane F-16”, a spus Dușa.

Potrivit acestuia, concomitent se derulează o investiție importantă și la aerodromul Fetești, pentru a face compatibilă infrastructura acestuia cu operarea avioanelor F-16.

„În același timp, avem de realizat obiectivele de modernizare și înzestrare a flotei române și vom începe în acest an programul de modernizare și înzestrare a fregatelor. Există un program ambițios pe care dorim să îl pornim în acest an legat de dotarea cu mijloace de luptă a forțelor terestre – transportoare, mașini blindate, mașini de transport”, a afirmat ministrul Apărării.

Primii militari ai Forțelor Aeriene Române, respectiv 23 de ofițeri și maiștri militari din Forțele Aeriene, au plecat în Portugalia în luna septembrie a anului trecut, pentru un curs de pregătire pentru trecerea pe aeronave F-16. Cursul, organizat la Baza 5 Aeriană din Monte Real, este format din mai multe module și se desfășoară în mai multe serii, la care vor participa peste 80 de militari români, pe o durată de aproximativ doi ani.

Aeronavele, care vor fi modernizate la standardul F-16 MLU M5.2, vor intra în dotarea Armatei României după anul 2016 și vor fi operaționale din 2017, iar pregătirea piloților va fi făcută în două etape.

Avioanele F-16 achiziționate din Portugalia vor avea resurse de zbor în medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare, iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condițiile unui nivel de instruire de minimum 200 de ore de zbor pe avion.

Potrivit MApN, pentru realizarea capabilității operaționale aeriene potrivit Legii 240/2013 este necesară și realizarea unei infrastructuri în bazele aeriene pentru operarea avioanelor F-16. În acest sens, au fost inițiate proiecte finanțate prin programul NATO de investiții de securitate, precum și prin proiecte de infrastructură care se vor realiza prin investiții naționale în perioada 2014-2016.