Peste 280 de cutremure s-au înregistrat în zona Galați, din 23 septembrie și până în prezent, dintre care două cu magnitudinea de 3,9. Cauzele acestor cutremure care i-au îngrozit pe localnicii din Izvoarele sunt, potrivit raportului preliminar al geologilor, naturale sau antropice.
De la începerea cutremurelor, localnicii, specialiștii de la ISU, dar și seismologii au afirmat că seismele ar putea fi cauzate fie de reactivarea unei falii tectonice, de inundațiile care au avut loc în zonă la începutul lunii septembrie sau de folosirea metodei fracturării hidraulice la exploatările de petrol sau gaze din zona Izvoarele – Slobozia Conachi.
Echipa de geologi care a mers la Izvoarele în urmă cu 11 zile a publicat ieri primul raport preliminar privind fenomenul Izvoarele.
Potrivit autorilor studiului, localitățile Izvoarele – Slobozia Conachi sunt amplasate peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri și pietrișuri. „Aceste fenomene pot fi puse pe seama unor procese de sufoziune mecanică care pot determina modificări ale suprafeței terenului, ce pot ajunge chiar pînă la apariția unor pâlnii de sufoziune. Acestea pot fi amplasate de- a lungul unor falii, situație în care zonele afectate pot avea o dispunere liniară. Procesele de sufoziune mecanică pot fi declanșate, respectiv favorizate și de o activitate seismică ce poate conduce chiar la eventuale fenomene locale de lichefiere a nisipurilor neconsolidate din subsolul acestei zone. Fenomenele de sufoziune mecanică se pot manifesta și la nivelul luncii pîrîului Suhu, pe care se află așezat satul Izvoarele, dar grosimea mică a depozitelor holocen superioare ale luncii nu ar conduce la fenomene importante de instabilitate a terenului”, se arată în raportul publicat ieri de Institutul Geologic al României (IGR).
Dr. Gabriel Bindea, unul dintre autorii raportului, a declarat pentru gândul că în zona Izvoarele au fost de-a lungul timpului mai multe alunecări de teren din cauza solului umectat.
O altă cauză a acestor cutremure pe care geologii o iau în considerare este și exploatarea de petrol și gaze care se efectuează în zonă de mai bine de 30 de ani.”Se evidențiază clar posibilele fenomene de tasare diferențială a terenurilor, datorate exploatării de petrol și gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independența pe care se află amplasate și localitățile Izvoarele și Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cât și actualele sonde de extracție amplasate spre est, în zona localităților Negrea și Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeței terenului. Acest fapt este posibil, avînd în vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separă nivele nisipoase cu petrol și gaze”, se arată în raportul IGR.
Autorii raportului mai afirmă că o activitate de extracție bazată și pe sonde injecție ar amplifica apariția unor fenomene de instabilitate în toată zona.
O altă cauză ar putea fi și eventualele prăbușiri ale malurilor abrupte de loess ce formează partea superioară a versantului stâng al văii Suhu, maluri abrupte la baza cărora se află întregul sat Izvoarele.
„Vom continua cercetăriile în zona respectivă pentru a stabili cu precizie cauzele reale care au determinat fenomenele de instabilitate a terenului. Sperăm să le stabilim. Asta depinde însă și de bani, pentru că unele analize sunt extrem de scumpe”, a menționat doctorul Gabriel Bindea, precizând însă că la Izvoarele situația pare să revină la normal. „Oamenii nu s-au mutat, așa cum credeau unii. Cutremurele s-au rărit mult, iar acest lucru este foarte bun”, menționează el.