„Dosarul (lui Marian Munteanu – n.r.) este încă în cercetarea CNSAS. Nu s-a dat încă un răspuns oficial. Este o direcție de investigații care, sesizată fiind, investighează dosarul de aici și cere informații și de la alte instituții, cum ar fi SRI sau SIE”, a declarat pentru MEDIAFAX Dinu Zamfirescu, membru al Colegiului CNSAS.
El a mai spus că referatul Direcției de investigații, făcut pe baza constatărilor și informațiilor din dosar, este trimis Oficiului juridic al CNSAS, apoi supus Colegiului CNSAS, care decide dacă îl trimite Curții de Apel pentru a constata dacă persoana cercetată a fost sau nu colaborator al Securității.
Dinu Zamfirescu a mai spus că nu poate estima când va fi luată decizia în privința lui Marian Munteanu, deoarece depinde și de celelalte instituții, care ar trebui să furnizeze informații în acest caz.
CNSAS a demarat verificarea lui Marian Munteanu, la solicitarea PNL. Potrivit legii, verificarea sa era obligatorie doar în cazul în care are fi ajuns să își depună candidatura la BEC, ceea ce nu s-a mai întâmplat, având în vedere că el a fost retras de PNL din cursa pentru Primăria Capitalei, la doar 10 zile de la nominalizare, ca urmare a valului de critici ale societății civile. Marian Munteanu a negat tot timpul că ar fi colaborat cu Securitatea.
Surse din Colegiul CNSAS au declarat pentru MEDIAFAX că citatele din articolul publicat în cotidianul Adevărul sunt veridice și că autoarea nu putea să publice fotocopia angajamentului lui Marian Munteanu deoarece aceasta s-a acreditat ca cercetător, iar în această calitate nu a putut decât să transcrie filele cuprinse în dosarul lui Marian Munteanu.
Marian Munteanu, liderul studenților din Piața Universității, cel care, pentru doar câteva zile, a fost candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, la alegerile locale de luna aceasta, a semnat, în 28 martie 1988, un angajament cu fosta Securitate, primind numele conspirativ „Ioan”, relatează Adevărul.
„Subsemnatul Munteanu Marian Teofan-Dragoș, născut în data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir și al Mariei, student la Facultatea de Filologie, domiciliat în București, mă angajez să sprijin în mod organizat și secret organele de securitate. Mă angajez, totodată, ca în activitatea mea să dau dovadă de sinceritate și corectitudine și să nu fac cunoscut nimanui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic în legătură cu această activitate. Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan”, scrie cotidianul citat.
Potrivit sursei citate, conform dosarului de la CNSAS al lui Marian Munteanu, acesta a scris prima notă informativă sub numele „Ioan” la scurt timp după momentul semnării angajamentului de colaborare cu Securitatea. Este vorba despre o informare din 19 aprilie 1988, avându-l ca subiect pe un profesor portughez.
„Adevărul” l-a contactat telefonic pe Marian Munteanu, pentru a discuta cu el despre dosarul de la CNSAS în care apare ca persoana de sprijin „Ioan” a Securității. Munteanu a fost rugat să răspundă dacă își menține în continuare declarațiile, făcute de-a lungul timpului, referitoare la necolaborarea lui cu fosta Securitate, dar și să comenteze activitatea lui din perioada 28 martie 1988 – 2 martie 1989, momentul în care a semnat angajamentul și cel în care colaborarea a încetat. Munteanu, însă, a avut un răspuns evaziv, evitând să răspundă concret la întrebări, ba oprind orice discuție care viza dosarul lui, susținând că „nu sunt interesat”.