Copilotul Răzvan Petrescu, care se afla alături de Adrian Iovan la manșa aeronavei care s-a prăbușit în urmă cu o lună în munții Apuseni, a fost externat. Acesta a vorbit pentru prima dată despre momentele de coșmar prin care a trecut. „În momentul în care am văzut salvatorii am simțit că am revenit la viață”, a mărturisit bărbatul, în cadrul unei conferințe organizate la Spitalul de Urgență Cluj, acolo unde a fost transportat imediat după accidentul aviatic.
Copilotul, în vârstă de 23 de ani, a declarat că, deși a trecut o lună de la accident, „momentul încă este cald”. „Îmi amintesc ce s-a întâmplat și înainte și după impact. După impact am avut un moment de inconștiență. M-am trezit în lateral-stânga față în aeronavă, pe jos. Prima acțiune a fost să îmi evaluez starea de sănătate, am văzut că îmi pot mișca degetele de la picioare, dar nu și picioarele, având fracturi. Brațele erau în regulă, m-am gândit să mă îndepărtez și m-am târât prin zăpadă și am reușit să mă îndepărtez câțiva metri, fiindu-mi frică de o explozie a aeronavei”, a rememorat Petrescu.
El a precizat că imediat după ce s-a îndepărtat de avion a încercat să sune la 112, dar nu a reușit, din cauza telefonului său „nu foarte inteligent”, apoi a reușit să își sune tatăl. „Stăteam la 5-6 metri de epavă. Eram imobilizat. Așteptam din tot sufletul să vină cineva să ne salveze”, a mai spus copilotul.
Răzvan Petrescu a mai spus că a fost ajutat foarte mult de medicul Radu Zamfir, care era în starea cea mai bună dintre răniți și care l-a ajutat inclusiv psihic și i-a dat sfaturi despre ceea ce era bine să facă.
Copilotul vrea să revadă la locul accidentului
Chiar dacă a fost externat, în perioada următoare copilotul va continua procesul de recuperare. „Voi sta o lună-două acasă. Apoi, mi-ar plăcea să pot să mă duc să îi vizitez pe cei trei moți și locul accidentului. Îmi doresc, de asemenea, să revin la manșa avionului”, a declarat Petrescu.
El a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor care vizau detalii tehnice, spunând că ancheta este în desfășurare în acest caz, singura mențiune făcută fiind aceea că „aeronava era în regulă și din acest motiv comandantul a decis plecarea în misiune”.
„Eu am dat niște declarații persoanelor competente și nu pot da detalii pentru că este anchetă în curs. Voi putea răspunde acestor întrebări doar după finalizarea anchetei”, a precizat Răzvan Petrescu. El a adăugat că nu era la prima misiune de prelevare de organe, că a mai pilotat aeronava de tip BN2 și că a fost pentru prima dată când a văzut-o pe studenta Aura Ion.
Răzvan Petrescu a suferit trei operații de la accidentul aviatic și până în prezent.
Luni, 20 ianuarie, o aeronavă de tip BN2 pilotată de Adrian Iovan s-a prăbușit în Munții Apuseni. La bordul aeronavei se aflau 7 persoane: 2 membrii ai echipajului de zbor – Adrian Iovan și Răzvan Petrescu, 4 cadre medicale – dr. Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, dr. Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor și o studentă – Aura Ion.
Aceștia aveau misiunea de a ajunge la Spitalul Județean Oradea pentru a preleva un ficat de la o femeie aflată în moarte cerebrală. Din păcate, echipa de medici nu a mai ajuns. Avionul care îi transporta la destinație s-a prăbușit, iar în urma accidentului două persoane și-au pierdut viața.