„Începând de mâine, fermierii care au depus cereri unice de plată vor primi, în avans, subvențiile necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de toamnă. Chiar în prima zi, 16 octombrie, 100.000 de fermieri își vor primi bani, iar, în următoarele zile, alți 350.000 de fermieri vor beneficia de plata în avans a subvențiilor. Guvernul va acorda 70% din plățile directe și 85% din banii ce provin din Fondul european agricol pentru Dezvoltare Rurală. Astfel, în următoarele două săptămâni, vor intra în agricultură, doar din această formă de sprijin, 200 de milioane de euro. Plătind la timp subvențiile, acordăm fermierilor sprijinul de care au nevoie, pentru pregătirea următorului an agricol”, a spus Viorica Dăncilă, premierul României, în deschiderea ședinței de Guvern, de luni.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus, vineri, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a încheiat controlul la data de 1 octombrie, astfel că instituția poate să dea subvențiile din data de 16, la minutul 1, de la cumpăna nopții.
„Sunt pregătiți, acum, pentru primele operațiuni 455.000 de fermieri din 866.000. Sigur, nu poți să dai toți banii într-o zi, că este imposibil acest lucru, avem aproape un milion fermieri, este cel mai mare număr de exploatații în România și România este singura țară din UE care nu a solicitat prelungirea depunerii cererilor și este prima țară din UE la accesarea fondurilor europene”, a declarat Daea, vineri, aflat la punerea în funcțiune a stațiilor de pompare Pristol și Salcia din cadrul amenajării Izvoarele – Cujmir (județul Mehedinți).
Anterior, ministrul a menționat, că, pe data de 16 octombrie, la minutul 1, în prezența conducerii Ministerului Agriculturii, în cadrul APIA, va fi dat drumul la subvenții. „Descătușează zootehnia, pentru că perioada de retenție de 100 de zile la ovine și de 6 luni la taurine se procesa în anul următor, fundamental greșit și păgubos”, a declarat ministrul Petre Daea, luni, 8 octombrie, la conferința ogranizată de Ziarul Financiar – Agroagricultura Sol fertil pentru creșterea economică a României.
Prezent la eveniment, Paul Kmen, director general adjunct al APIA, a precizat că cele mai mari subvenții au fost primite pentru agicultorii în campania 2017 au fost pentru sere, solarii sau sfeclă roșie, iar în zootehnie pentru vaci și taurine. „În ceea ce privește campania 2017, cele mai mari subvenții ca și cuantum, pe unitatea de producție au fost la sere, solarii, cartofi și sfeclă în sectorul vegetal, iar în ceea ce privește sectorul zootehnic pe cap de vaci de lapte și taurine de carne”, a precizat Paul Kmen, director general APIA.