Primii cinci procurori candidați pentru funcțiile de procuror general al României și șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sunt intervievați marți de ministrul Justiției, Mona Pivniceru, alături de patru membri ai unei comisii stabilite pentru selecția magistraților pentru cele două posturi.
Candidații au fost convocați în ordine alfabetică, astfel că marți vor fi audiați primii cinci de pe listă, respectiv procurorii Gheorghe Cornescu, Constantin Claudiu Dumitrescu, Elena Hach, Vasile Ioniță și Ioan Irimie.
La interviu, ministrul Justiției este sprijinit de un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un procuror de la Direcția Națională Anticorupție, un procuror specialist în management judiciar, de pe lista Institutului Național al Magistraturii și un psiholog recomandat de Institutul Național al Magistraturii.
Centralizarea rezultatelor interviului, cuprinse în fișele individuale de evaluare, se realizează de către ministrul Justiției, punctajele astfel obținute de către procurorii participanți fiind confidențiale și utilizate ca un reper în formularea propunerilor de numire în funcție, pe care ministrul Justiției le va înainta Președintelui României, ministrul având un drept exclusiv și suveran în actul decizional.
Primul audiat marți este Gheorghe Cornescu, care a fost procuror militar în cadrul Parchetului Militar Teritorial București, ulterior deținând funcția de procuror șef adjunct al Secției Parchetelor Militare între 8 septembrie 1997 și 6 iunie 2001.
În octombrie 2010, președintele Traian Băsescu a semnat decretul privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, în retragere, pentru colonelul în retragere Cornescu Gheorghe. În 2011, Cornescu a fost șef serviciu în cadrul parchetului instanței supreme, în prezent procuror simplu.
Al doilea candidat audiat este Claudiu Dumitrescu. El este detașat de la DNA la conducerea DLAF, poziție ocupată din august 2010. Până la detașarea la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă, Claudiu Dumitrescu a fost șeful Serviciului de Combatere a Infracțiunilor de Corupție Împotriva Intereselor Financiare ale Comunităților Europene din cadrul Secției I de Combatere a Corupției din DNA.
Dumitrescu a lucrat ca procuror la Câmpina, apoi prim-procuror la Sinaia, iar în 2003 a ajuns procuror la Parchetul Național Anticorupție, devenit direcție.
Acesta a instrumentat câteva dosare de corupție cunoscute, precum cel al fostului ministru Decebal Traian Remeș („Caltaboșul”), al fostului senator Șerban Brădișteanu și dosarul Steaua-U Cluj („Valiza”).
Elena Hach este procuror la Parchetul Curții de Apel Brașov. S-a născut la 15 iunie 1972, în Brașov. A absolvit Facultatea de Drept a Universității București, apoi a fost consilier juridic, întrucât a refuzat un post de judecător, ulterior intrând în Baroul de Avocați București. A profesat până în 1998, după care s-a mutat la Brașov, iar în perioada 2002 – 2005 a deținut funcția de prim-procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.
În iunie 2005, Elena Hach a fost numită șef al Serviciului Legislație și Documentare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, fiind și formator la Școala Națională de Grefieri. În noiembrie 2007, a fost detașată în Italia, la Roma, ca magistrat de legătură cu atribuții în domeniul cooperării judiciare internaționale. La întoarcerea în țară a preluat un post de procuror la Parchetul Capitalei, ulterior fiind numită procuror la Parchetul Curții de Apel Brașov. Ea a candidat pentru postul de reprezentant în CSM al procurorilor parchetelor curților de apel, poziție câștigată de George Bălan (suspendat ca urmare a acuzațiilor ce i-au fost aduse de DNA-n.r.). Și candidatura ei la Inspecția Judiciară a CSM a fost respinsă.
La alegerile locale din iunie, Elena Hach a fost președintele Biroului Electoral Județean Brașov.
În timpul tensiunilor din vara anului 2010, Elena Hach a participat, alături de Mona Pivniceru, la discuțiile privind legea salarizării. În 15 octombrie 2010, la Ministerul Muncii au avut loc dezbateri privind salarizarea, participând judecătorul Dan Lupașcu – din partea Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Constantin Nicolae – director DLDC, magistrații Mona Pivniceru și Elena Hach – din partea AMR, judecătorii Natalia Roman și Mădălina Afrăsinei- de la UNJR, procurorul Constantin Sima – de la APR.
Vasile Ioniță este procuror șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din DNA.
Ioan Irimie a fost șeful Serviciului Teritorial Cluj al DNA, el fiind revocat din această funcție în 2005 de către procurorul șef al Direcției, Daniel Morar. Irimie a deținut apoi funcția de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu, în prezent fiind procuror DNA la Cluj.
În 15 octombrie 2012, a expirat termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcțiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
„Toți candidații înscriși pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și pentru cea de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și-au depus proiectele. Conform calendarului revizuit și publicat pe pagina de internet a MJ la data de 20 septembrie, procedura privind selecția pentru funcția de procuror general al României și procuror șef al DNA va continua astfel: interviul va fi susținut de procurorii care participă la selecție în perioada 23-25 octombrie2012; rezultatele selecției se vor afișa la sediul MJ și se vor publica pe pagina internet a acestuia, la data de 1 noiembrie 2012”, anunța MJ.
În 5 octombrie, Ministerul Justiției a publicat lista candidaților pentru funcțiile de procuror general și șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pe aceasta figurând 11 candidați, printre care Codruța Kovesi, Tiberiu Nițu și Claudiu Dumitrescu.
Potrivit listei, pentru funcția de procuror general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) s-au înscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moța, Tiberiu Nițu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruța Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima și Stoica s-au înscris și pentru funcția de procuror-șef al DNA.
Pentru șefia DNA s-au înscris: Claudiu Dumitrescu, detașat în funcția de șef al Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), Codruța Kovesi, detașată la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), Vasile Ioniță, Ioan Irimie și Paula Tănase.
Codruța Kovesi este delegată la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), care, la rândul său, a admis solicitarea Ministerului Justiției de a o numi ministru-consilier, Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar și lupta anticorupție în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.
Din 16 octombrie, Kovesi și-a preluat postul în care a fost detașată, ea anunțând că nu se poate prezenta la interviul din 24 octombrie.