Primii trei moți care au ajuns la răniții din Apuseni, cetățeni de onoare ai județului Cluj

Publicat: 29 01. 2014, 14:25
Actualizat: 19 02. 2016, 15:33

Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea și Gheorghe Trif, localnicii din comuna Horea care au ajuns primii la victimele accidentului aviatic din Munții Apuseni, vor primi, joi, titlul de cetățean de onoare al județului Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit referatului care însoțește proiectul de hotărâre publicat pe site-ul Consiliului Județean Cluj, semnat de președintele instituției, Horea Uioreanu, cei trei „au devenit adevărate repere morale pentru întreaga Românie”.

„Există o categorie de oameni de excepție care, prin înaltul nivel de conștiință civică și prin calitățile cu adevărat remarcabile dovedite în situații de criză au adus beneficii majore județului Cluj și întregii Românii. Prin actele lor de bravură, recunoscute atât pe plan național cât și internațional, aceștia au reușit să cinstească cu adevărat statutul de moț, de român și de om. Printre aceste personalități se numără și cei trei săteni din comuna Horea, județul Alba: Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea și Gheorghe Trif, cei care au devenit adevărate repere morale pentru întreaga Românie după ce au reușit să realizeze ceea ce la un moment dat părea a fi aproape imposibil: să îi găsească într-un timp record și să îi ajute pe supraviețuitorii gravului accident aviatic care a avut loc în 20 ianuarie 2014, în popasul Ursoaia din Munții Apuseni, contribuind esențial la salvarea vieții acestora”, se arată în documentul citat.

Uioreanu a menționat că cei trei moți, dând dovadă de inițiativă și reușind să valorifice la maxim puținele informații și indicii de care dispuneau, „au fost primii care au ajuns la locul accidentului aviatic și le-au acordat un ajutor extrem de prețios supraviețuitorilor”.

„Au ajuns la locul accidentului în doar 90 de minute, după ce au parcurs pe jos aproximativ trei kilometri în condiții extrem de vitrege, noaptea, prin pădurea deasă, înfruntând ceața densă, ploaia rece ca gheața și zăpada care în multe locuri ajungea până la brâu. Odată ajunși la locul accidentului, cei trei salvatori le-au oferit propriile haine victimelor care se aflau la un pas de șoc hipotermic, după care i-au transportat cu tărgi improvizate, până la drumul unde se aflau mașinile de teren ale localnicilor și ale SMURD-ului. În acest sens, considerăm a fi oportun ca aprecierea de care acești veritabili eroi ai României trebuie să se bucure din partea autorităților administrației publice județene și a comunității întregului județ să se materializeze prin conferirea titlului de cetățean de onoare al județului – «Clujean de Onoare» în ședința de joi a CJ Cluj”, a mai arătat șeful CJ Cluj.

Cei trei moți vor primi diplomele de cetățeni de onoare ai județului Cluj și însemnele distinctive realizate în acest sens în cadrul unei ceremonii publice organizate de către Consiliul Județean Cluj.

Gheorghe Giurgiu, unul dintre cei trei moți, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că se bucură de titlul care îi va fi conferit, dar consideră că nu a fost un erou.

„Mă bucur să aud că voi primi acest titlu din partea Consiliului Județean Cluj. Eu nu am fost un erou. Dumnezeu ne-a trimis să îi găsim. Am fost oamenii potriviți la locul potrivit”, a spus Giurgiu.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, în 20 ianuarie, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba.

În urma accidentului, și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, au fost internate la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susținut o conferință de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viață, după ce aeronava a intrat în ceață, a pierdut înălțime și a pierdut un motor.

Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu și Argentin Toader, localnici din comuna Horea (județul Alba) au fost primii care au ajuns victimele accidentului aviatic, ca urmare a îndrumărilor primite de la șeful de post din comuna Albac, județul Alba, care avea coordonatele locului unde se afla epava.

Gheorghe Trif povestea în 22 ianuarie că, după ce au străbătut mai bine de trei kilometri pe jos, prin zăpadă, prin ploaie și ceață extrem de densă, au ajuns la locul accidentului.

„I-am găsit în șoc hipotermic, speriați, dezamăgiți, cu dureri mari, ceva de speriat. Răniții aveau dureri extraordinare, erau disperați, complet înghețați, erau în șoc. Hainele erau complet înghețate pe ei, erau ca betonul. E foarte frig în vârful muntelui și mai bate și vântul”, spunea Gheorghe Trif.

Odată ajunși la victime cei trei localnici au anunțat că i-au găsit și, după aproximativ jumătate de oră sau chiar mai mult, timp în care nimeni altcineva nu a ajuns la ei, au urmat îndrumările doctorului Zamfir, împreună cu care au început să coboare spre poalele muntelui, ducând-o pe brațe pe studenta aflată în stare de inconștiență.

Unsprezece localnici din Apuseni care au găsit victimele accidentului aviatic, între care și Argentin Todea, Gheorghe Trif și Gheorghe Giurgiu, cei care au ajuns primii la epavă, au primit, duminică, la Alba Iulia, crucea arhiepiscopală, cea mai înaltă distincție acordată mirenilor de Arhiepiscopie.