Primul bilanț al maidanezilor din Capitală după legea eutanasierii: acum două luni erau pe străzi 65.000; câți sunt azi
Primăria Generală nu a trecută până acum la eutanasierea maidanezilor, cu toate că noua lege adoptată în parlament la finalul lunii septembrie ar permite și această măsură. „I-am eutanasiat pe ăia bolnavi. În rest, nu. Stimulăm adopția”, a spus primarul Capitelei, Sorin Oprescu, întrebat duminică, la „După 20 de ani”, dum va rezovla, în noile condiții oferite de lege, problema câinilor vagabonzi.
Din datele oferite de Oprescu, doar 1.000 din cele 65.000 de animale fără stăpân au dispărut de pe străzi după episodul tragic în care Ionuț Anghel, un copil de paru ani, a fost sfâșiat de o haită de câini în București. „65.000 e numărul aproximativ (al câinilor de pe străzi, n.red.) Am început să acționăm. 720 au fost adoptați, 520 și-au găsit locul într-un adăpost, 800 de locuri sunt în bazele noastre. Planul prevede ca în 18 luni să reducem cu 80% numărul lor”, a spus primarul general.
Oprescu se declară mulțumit că „s-a atenuat fenomenul pe la școli, pe la grădinițe și s-au spart spart niște haite”, însă admite că numărul câinilor prinși de pe străzi se limitează la 150-200 zilnic. Prima soluție avansată de Oprescu este amenajarea unor noi adăposturi: „Vreau ca în martie să ajungă o posibilitate de adăpostire între 10.000 și 15.000”, a spus el, fără a estima și costurile.
Până la strângerea unui număr semnificativ de maidanezi de pe stradă, Primăria stă cu ochii pe rapoartele Institutului „Matei Balș”. „Indicele de control al meu e scăderea mușcăturii. Anul trecut au fost 11.000 de persoane dintre care 20% sunt copii”, a explicat Oprescu.
În opinia primarului general, „toată lumea este de vină” pentru situația actuală, de la Consiliul General, până la ONG-urile care au adoptat animale la distanță. „Reteritorializarea a fost cea mai mare prostie. Toată lumea e de vină”, consideră Oprescu.