Primul caz de deces provocat de gripa sezonieră în 2013

Publicat: 16 01. 2013, 16:38
Actualizat: 21 03. 2019, 06:34

O femeie de 55 de ani din Bistrița-Năsăud a murit din cauza gripei sezoniere. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică din Bistrița Năsăud, Doina Petri, pacienta s-a internat la spitalul județean pe data de 1 ianuarie, acuzând stări febrile, frisoane și tuse.

„Femeia suferea de obezitatea, hipertensiune și astm bronșic. Starea de sănătate a acesteia s-a înrăutăți pe parcursul zilelor de internare, pacienta fiind trasferată la secția de Terapie Intensivă”, a declarat directorul de la DSP Bistrița – Năsăud. Potrivit sursei citate, femeia care a muirit din cauza gripei, s-ar fi vaccinar împortiva birusului gripal sezonier. „Vaccinarea nu are nicio legătură cu decesul femeii, deoacere aceasta a fost făcută cu 26 de zile înainte de a muri”, a punctat Doina Petri.

Femeia a murit pe data de 9 ianuarie. Directorul de la DSP Bistrița – Năsăud a precizat că la nivelul acestui județ nu se poate vorbi despre epidemie de gripă.

Purtătorul de cuvânt de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Cătălin Apostolescu, a declarat că în București există două cazuri de gripă, ambele fiind internate la această unitate sanitară. Starea unui pacient este moderată, în timp ce a doua persoană care a contactat virusul gripal sezonier este internată la secția de Terapie Intensivă.

O primă măsură de prevenire a contactării virusului gripal o reprezintă spălarea desă pe mâini, afirmă medicii.