„Pe data de 3 septembrie vom inaugura, simultan, la ora 11.00, în toate cele șase state de pe granița de est a Uniunii Europene, comandamentele de tip NFIU, ocazie cu care se va ridica drapelul NATO. Va fi primul comandament NATO care va funcționa în România”, a spus Mircea Dușa.
Ministrul Apărării se află, miercuri, în Poligonul Smârdan, județul Galați, pentru a asista la exercițiul multinațional Swift Response 15, în cadrul căruia militari din Italia, Spania și din Forțele Terestre ale SUA vor executa un asalt aeropurtat.
Peste 4.800 de militari din Forțele NATO aeropurtate se antrenează în Bulgaria, Germania, Italia și România, în cadrului exercițiul multinațional Swift Response 15, care include mai multe asalturi aeropurtate ce vor avea loc aproape simultan în poligoanele Smârdan din România, Hohenfels din Germania și Novo Selo din Bulgaria, unde se vor desfășura și antrenamente ulterioare.
Înființarea Unității de Integrare a Forțelor NATO a fost decisă prin Hotărârea 32/2015, adoptată de Camera Deputaților și Senat în 23 iunie, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), în Garnizoana București. Organizarea, funcționarea, încadrarea cu personal, administrarea, sprijinul națiunii gazdă, precum și alte detalii necesare îndeplinirii misiunii NFIU ROU se stabilesc prin înțelegeri încheiate de către Ministerul Apărării Naționale și autoritățile militare NATO și statele aliate participante.
Pe timpul funcționării pe teritoriul României, NFIU ROU beneficiază de prevederile Acordului dintre statele părți la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forțelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951, și de prevederile Protocolului privind statutul comandamentelor militare internaționale, înființate în temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris la 28 august 1952.
Dislocarea NFIU în misiuni în afara teritoriului României se execută la ordinul autorităților NATO abilitate.
Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a spus, la o ceremonie organizată în iulie, la viitorul Centru NATO, la care a participat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că pentru pregătirea acestei structuri NATO de comandă au fost parcurși toți pașii conveniți cu Alianța, iar centrul va fi acreditat și va funcționa în toamna acestui an, împreună cu structurile altor state aliate.
Potrivit lui Dușa, investiția pentru acest centru, care a fost amenajat în două luni, se ridică la 16 milioane de lei – 13 milioane din bugetul NATO si 3 milioane lei din bugetul MApN -, iar în această structură vor lucra 42 de militari, din care 27 de posturi vor fi ocupate de militari români, iar celelalte de cadre ale țărilor aliate.